Γράφει ο Οδυσσέας Μόναχος

Η επιλογή από τον πρωθυπουργό της Άννα Διαμαντοπούλου ως υποψηφίας για τη θέση της Προέδρου του ΟΟΕΣΑ είναι πολύ σημαντικό γεγονός


Δείχνει ότι ο πρωθυπουργός δεν διακατέχεται από κομματικά στεγανά ώστε για μια τέτοια θέση να θέλει οπωσδήποτε να επιλέξει ένα κομματικό στέλεχος της ΝΔ. Σίγουρα η ΝΔ έχει στελέχη σημαντικά. Αλλά για τη συγκεκριμένη θέση μόνο δύο γυναίκες μπορούσαν να επιλεγούν ως εκπρόσωποι της χώρας, δεδομένου ο Γιάννης Στουρνάρας, βρίσκεται ήδη στο τιμόνι της Τραπέζης της Ελλάδος και μειονεκτεί σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά και πολιτικά ακούσματα σε σχέση με την Διαμαντοπούλου. Γιατί στη συγκεκριμένη θέση εκτός από τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρέπει να έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει την πολιτική εμπειρία ως πρώην υπουργός, αλλά και την τεχνοκρατική ως πρώην Επίτροπος της ΕΕ.

Η μόνη γυναίκα που θα μπορούσε να είναι υποψήφια από τη ΝΔ είναι η Ντόρα Μπακογιάννη και ίσως να ήταν καλύτερη επιλογή, αφού θα ικανοποιούσε και τη βάση της ΝΔ. Ωστόσο η κυρία Μπακογιάννη πληρώνει τη συγγενική της σχέση με τον πρωθυπουργό, γεγονός, εν τέλει, άδικο, αφού η ΝΔ δεν έχει την πολυτέλεια να αποκλείει από τον ενεργό δημόσιο βίο πρώτης γραμμής, στελέχη τέτοιας εμβέλειας όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.

Κατά τα λοιπά η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου είναι μια πολύ καλή υποψηφιότητα με καλές πιθανότητες εκλογής σε αυτή τη σημαντική θέση.

Η χώρα μας είναι εκ των ιδρυτικών μελών του σημαντικού αυτού οργανισμού και θέτει. για πρώτη φορά στην ιστορία υποψηφιότητα για την ηγεσία του Οργανισμού, προτείνοντας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα την Άννα Διαμαντοπούλου:

 Η κ. Διαμαντοπούλου,  όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε μαζί της, «αποτελεί μία υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση. Αλλά και δράση σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, η Απασχόληση, οι νέες Τεχνολογίες και το Περιβάλλον. Ζητήματα, δηλαδή, που ανήκουν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος του ΟΟΣΑ  για τον 21ο αιώνα».

Σε συνθήκες πανδημίας, παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής και νέων προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή, ο ρόλος των διεθνών οργανισμών αποκτά μια κρίσιμη διάσταση. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον ΟΟΣΑ, τον κατεξοχήν φορέα για τη συνεργασία των κρατών με στόχο την κοινή ανάπτυξη και την ειρήνη.

Όσο για τις αντιδράσεις από τη ΝΔ, εκείνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι δεν αξίζουν για την προσωπικότητα της Διαμαντοπούλου. Οι αντιδράσεις αυτές ωστόσο δεν θα υπήρχαν αν ο Μητσοτάκης δεν είχε την τάση, όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και στις μεσαίες κρατικές θέσεις, να προωθεί στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή από το Ποτάμι.