Τα σχόλια της επί των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας θα υποβάλει αύριο η ελληνική πλευρά στη γραμματεία της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Ελλάδα άλλωστε παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, τονίζουν διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτός θα γίνει βάσει του διεθνούς δικαίου και χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών (σ.σ: υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ)

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή συζήτηση που διεξήχθη στο εβδομαδιαίο συμβούλιο του ΝΑΤΟ κατόπιν ελληνικού αιτήματος ενημερώθηκαν αναλυτικά τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναδείχθηκε η τουρκική υπαιτιότητα και οι επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Δόθηκε άλλωστε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι πρόκειται για παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

Εξάλλου τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους η δέσμευση στο Αρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται σε Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα στην ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η ελληνική πλευρά επανέλαβε για ακόμα μια φορά την ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ORUÇ REIS, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.