Σύμφωνα με κυριακάτικη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ σε όλα τα σχολεία υπάρχει τουλάχιστον μία μάσκα. Σε όλα τα σχολεία υπάρχουν τα παγούρια και σε όλα τα σχολεία υπάρχουν αντισηπτικά και, φυσικά, βιβλία

Ήταν ένα στοίχημα το οποίο η κυβέρνηση και η ΚΕΔΕ κέρδισαν.

Για να θυμίσουμε:

Το βράδυ της Πέμπτης, 20 Αυγούστου ελήφθη η απόφαση ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να φοράνε μάσκες. Την επομένη, το πρωί, στις 21 Αυγούστου, ο κ. Θεοδωρικάκος σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ότι το κόστος για την αγορά των μασκών το αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών που πολιτικά εποπτεύει τους Δήμους.

Τη Δευτέρα το πρωί, 24 Αυγούστου, η πρώτη δόση (6,2 εκατ. ευρώ) των χρημάτων της επιχορήγησης για τις μάσκες ήταν στο ταμείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Την Πέμπτη, 27 Αυγούστου, η ΚΕΔΕ έλαβε από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων τις προδιαγραφές και την ίδια ημέρα έκανε την προκήρυξη για τις μάσκες. Ο διαγωνισμός εξελίχθηκε με ταχύτητα και διαφάνεια από την πλευρά της ΚΕΔΕ.

Μετά την έγκριση του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, οι διαδικασίες έτρεξαν με ταχύτατο ρυθμό, ώστε να ξεκινήσει, άμεσα, η δωρεάν διανομή μασκών σε όλα τα δημόσια και τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας.

Στην αποτυχία της κυβέρνησης είχε επενδύσει πολλά η αντιπολίτευση, κυρίως η αξιωματική.
Δηλαδή, στην πράξη, η αντιπολίτευση είχε επενδύσει στην αποτυχία της προσπάθειας της κυβέρνησης να κρατήσει υγιή και ασφαλή τα παιδιά. Τα παιδιά του λαού, που λέει και το ΚΚΕ…

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη της. Ποντάρει ακόμα στο δόγμα «ο θάνατός σου η ζωή μου» και στις διάφορες μορφές «αγανακτισμένων». Παλιά ήταν για την οικονομία, σήμερα είναι το… αντι- μασκικό κίνημα.

Φυσικά η στάση της αντιπολίτευσης μπορεί να ευνοεί την κυβέρνηση, αλλά δεν ευνοεί τη δημοκρατία. Γιατί όσο πιο πολύ ελέγχει η αντιπολίτευση την κυβέρνηση και όσο πιο εποικοδομητικές προτάσεις καταθέτει τόσο καλύτερα λειτουργεί η δημοκρατία , αφ’ ενός γιατί η κυβέρνηση δεν νιώθει ανεξέλεγκτη και αφ’ ετέρου γιατί ο λαός βλέπει ότι υπάρχει εναλλακτική ή διάδοχη λύση.

Σήμερα, δυστυχώς, με ευθύνη της αντιπολίτευσης αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν.
Το μόνο που υπάρχει είναι το συνεχές άνοιγμα της δημοσκοπικής ψαλίδας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να νιώθει άτρωτη και να αρχίζει με σταθερά βήματα να κάνει λάθη ακόμα και εκεί που θέλει προσπάθεια να κάνεις λάθος, βλέπε περίπτωση ψηφοφορίας για την άρση της ασυλίας Πολάκη.

Για να επανέλθουμε όμως στην ουσία, σήμερα ανοίγουν τα σχολεία. Τι πρέπει να ξέρουν μαθητές και εκπαιδευτικοί και τι τέλος πάντων ισχύει;

Όσον αφορά στη χρήση μάσκας στα σχολεία προβλέπεται:
– Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Ειδικά για τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
– Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
– Στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης, προκρίνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος, για τις περιπτώσεις όπου η χειλεανάγνωση αποτελεί μέσο επικοινωνίας. Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ φέρουν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.
– Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τον θεράποντα ιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.
– Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται μαθητές με νόσημα που τους εμποδίζει να τη χειριστούν, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά.