Ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζει ότι με την υιοθέτηση από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου του «κατάπτυστου ψηφίσματος» για την «ευρωπαϊκή μνήμη και το μέλλον της Ευρώπης», «επιβεβαιώνεται συνολικά ο ρόλος του ευρωκοινοβουλίου ως «λαγού» στην προώθηση αντιλαϊκών μέτρων, αντιδραστικών κι αντικομμουνιστικών κατασκευασμάτων».

Αναφέρει ότι πρόκειται για «αντιστόρητο ξαναγράψιμο της Ιστορίας που προκλητικά εξομοιώνει τον κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού» και επισημαίνει ότι «το ψήφισμα πάει ακόμα παραπέρα, με τροπολογία ενός Γερμανού Πράσινου ευρωβουλευτή, που πρόσθεσε την επικίνδυνη αναφορά που επιχειρεί να τσουβαλιάσει τα ΚΚ με τα φασιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα, ως δήθεν «κόμματα που εξυμνούν τον ολοκληρωτισμό» προτείνοντας την απαγόρευση λειτουργίας τους».

«Το ψήφισμα ισχυρίζεται με θράσος ότι κομμουνισμός και φασισμός αποτελούν μορφές ολοκληρωτισμού, όμως ο φασισμός αποτελεί γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού, μορφή διαχείρισής του, εξ’ ού και η κοινή οικονομική τους βάση, η εξουσία των μονοπωλίων, την οποία μόνο ο σοσιαλισμός ανατρέπει, ο πιο συνεπής πολέμιος του φασισμού και του καπιταλισμού που τον γεννά», υπογραμμίζει.

Ο Κ. Παπαδάκης μιλά στο Πρακτορείο για τις διώξεις και την απαγόρευση ΚΚ σε χώρες της Αν. Ευρώπης και της Βαλτικής «με τις πλάτες της κατά τα άλλα «υπερασπίστριας των ελευθεριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημειώνει, ακόμα, ότι «με υψηλά ποσοστά ως και 60% οι λαοί, στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, παρά την αντικομμουνιστική υστερία και λάσπη, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα αστικά ΜΜΕ, παρά τα ως και 150.000 ευρώ που χρηματοδοτεί η ΕΕ κάθε αντικομμουνιστική εκδήλωση από το αντικομμουνιστικό πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες», δηλώνουν ότι νοσταλγούν το σοσιαλισμό, θαυμάζουν τους ηγέτες του, θυμούνται, συγκρίνουν κι αναγνωρίζουν την υπεροχή του σε σύγκριση με την βαρβαρότητα του καπιταλισμού που ζουν σήμερα».

Στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μιλά για την «προκλητική αποσιώπηση» στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου «της Συμφωνίας του Μονάχου του ’38 που παραχώρησε στη Γερμανία εκτός από τη Σουηδία και την Τσεχοσλοβακία», για την επιχείρηση καθιέρωσης της «ανιστόρητης τοποθέτησης που θεωρεί ότι η αιτία ξεσπάσματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν δήθεν το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροφ», καταθέτει σειρά ιστορικών στοιχείων για την «καταγεγραμμένη ιστορικά επιδίωξη των ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας και Γαλλίας να στρέψουν τον Χίτλερ κατά της ΕΣΣΔ, ως «προπυργίου της Δύσης ενάντια στον μπολσεβικισμό»» και τονίζει, «η ιστορική παραχάραξη, προσκρούει και συντρίβεται μπροστά στην ιστορική αλήθεια που την έγραψαν οι ίδιοι οι λαοί με το αίμα τους».

Ο Κ. Παπαδάκης αναφέρει ακόμη ότι «ο αντικομμουνισμός δεν είχε ούτε έχει διαχρονικά καμία σχέση με την έννοια της πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία το ΚΚΕ την επιδιώκει», προσθέτοντας ότι ο αντικομμουνισμός που «βασίζεται στο ψέμα, το αναποδογύρισμα της ιστορικής αλήθειας, στην προβοκάτσια αποτελεί συνολικότερο σήμα κινδύνου για το λαό μας και σινιάλο για ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, συνολική περιστολή όσων ελευθεριών έχουν μείνει ακόμα όρθιες στη δικτατορία του κεφαλαίου, τον καπιταλισμό».

Στην συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Παπαδάκης μιλά για τη σημασία των διαφοροποιήσεων και αντιδράσεων από ευρωβουλευτές και όχι μόνο των πολιτικών ομάδων που υιοθέτησαν το ψήφισμα.

Αναφέρεται στην καταδίκη του ψηφίσματος από τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ, που συμμετέχουν στην «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία» τονίζοντας ότι «το μέτωπο ενάντια στον αντικομμουνισμό είναι διαρκές και το ΚΚΕ δίνει όλες τις δυνάμεις του στην ευρωβουλή, τη Βουλή, αλλά κυρίως μέσα στο λαό για να πάρει αυτός αποφασιστική απάντηση, να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη απέναντι σε απαγορεύσεις ΚΚ, στις διώξεις σε βάρος στελεχών τους, καταγγέλλοντας τις απαγορεύσεις κομμουνιστικών συμβόλων, τις καταστροφές μνημείων κλπ».

«Το Κόμμα μας πρωτοστατεί, επίσης, στην μαχητική απάντηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναλάβει νέες δυναμικές πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση» καταλήγει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή και μέλους της Κ.Ε. του ΚΚΕ, στον Γιώργο Μηλιώνη, για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Το ΚΚΕ κατήγγειλε το κοινό ψήφισμα για την «ευρωπαϊκή μνήμη για το μέλλον της Ευρώπης» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ποιο είναι το περιεχόμενο κι ο στόχος αυτού του ψηφίσματος και γιατί «διαστρέφει προκλητικά την Ιστορία», όπως σημειώνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ; Τι πρακτικές συνέπειες μπορεί να έχει;

Απ.: Πρόκειται για ένα κατάπτυστο ψήφισμα που φέρει την υπογραφή του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, των Πρασίνων και των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών. Επιβεβαιώνεται συνολικά ο ρόλος του ευρωκοινοβουλίου ως «λαγός» στην προώθηση αντιλαϊκών μέτρων, αντιδραστικών κι αντικομμουνιστικών κατασκευασμάτων.

Άλλωστε, η ΕΕ έχει ως επίσημη ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό. Πρόκειται για ανιστόρητο ξαναγράψιμο της Ιστορίας, που προκλητικά εξομοιώνει τον κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού. Προωθεί την ψευδολογία ότι η ΕΣΣΔ κι η Γερμανία στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν σύμμαχοι, λανσάρει γελοίες θέσεις, όπως αυτή περί «Νυρεμβέργης για τους κομμουνιστές». Στρώνει έτσι το έδαφος στις φασιστικές συμμορίες και τις ακροδεξιές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην Ευρώπη, αθωώνοντας το ναζισμό και τα φρικιαστικά εγκλήματά του.

Για τα περί «εγκλημάτων του κομμουνισμού», που αναπαράγει το ψήφισμα, απαντούν οι ίδιοι οι αντικομμουνιστές που στις συνάξεις τους, όπως αυτή προ διετίας στο Ταλίν της Εσθονίας, διαπίστωναν ότι παρά τις παχυλά χρηματοδοτούμενες προσπάθειές τους δεν κατάφεραν να βρουν πειστήρια για τις σοσιαλιστικές δημοκρατίες ανάλογα με αυτά που αποκαλύφθηκαν για τις φασιστικές θηριωδίες.

Το ψήφισμα πάει όμως ακόμα παραπέρα, με τροπολογία μάλιστα ενός Γερμανού Πράσινου ευρωβουλευτή, που πρόσθεσε την επικίνδυνη αναφορά που επιχειρεί να τσουβαλιάσει τα ΚΚ με τα φασιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα, ως δήθεν «κόμματα που εξυμνούν τον ολοκληρωτισμό» προτείνοντας την απαγόρευση λειτουργίας τους. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε μια σειρά χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής, με τις πλάτες της κατά τα άλλα «υπερασπίστριας των ελευθεριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ΚΚ είναι απαγορευμένα. Κομμουνιστές- ακαδημαϊκοί στην Πολωνία διώκονται γιατί πχ οργάνωσαν μαρξιστικό συνέδριο και διαδηλωτές επειδή φορούσαν μπλουζάκι με τον Λένιν ή το σφυροδρέπανο. Η δε συντακτική ομάδα της εφημερίδας του ΚΚ Πολωνίας σέρνεται σε αλλεπάλληλες δίκες παρά την αρχική αθώωσή της, ενώ πρόσφατα απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία της εφημερίδας του ΚΚ Ουκρανίας. Σοσιαλιστικά και αντιφασιστικά μνημεία βεβηλώνονται ή καταστρέφονται, όπως αυτό πρόσφατα του ήρωα κομμουνιστή Ν. Μπελογιάννη, στην Πολωνία.

Το ψήφισμα ισχυρίζεται επιπλέον με θράσος ότι κομμουνισμός και φασισμός αποτελούν μορφές ολοκληρωτισμού, όμως ο φασισμός αποτελεί γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού, μορφή διαχείρισής του, εξ’ ού και η κοινή οικονομική τους βάση, η εξουσία των μονοπωλίων, την οποία μόνο ο σοσιαλισμός ανατρέπει, ο πιο συνεπής πολέμιος του φασισμού και του καπιταλισμού που τον γεννά. Γελιούνται όλοι όσοι νομίζουν ότι με τέτοιο ανιστόρητο χαρτοπόλεμο ψηφισμάτων θα διαγραφεί από τη μνήμη των λαών αυτό που καταγράφεται σε κάθε έρευνα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Εκτίθενται όλοι αυτοί γιατί με υψηλά ποσοστά ως και 60% οι λαοί, παρά την αντικομμουνιστική υστερία και λάσπη, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα αστικά ΜΜΕ, παρά τα ως και 150.000 ευρώ που χρηματοδοτεί η ΕΕ κάθε αντικομμουνιστική εκδήλωση από το αντικομμουνιστικό πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες», αυτοί δηλώνουν ότι νοσταλγούν το σοσιαλισμό, θαυμάζουν τους ηγέτες του, θυμούνται, συγκρίνουν κι αναγνωρίζουν την υπεροχή του σε σύγκριση με την βαρβαρότητα του καπιταλισμού που ζουν σήμερα.

Ερ.: Γιατί στο ψήφισμα δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη για την Συμφωνία του Μονάχου του 1938 που άνοιξε τον δρόμο για την κατάληψη της Τσεχοσλοβακίας από τη ναζιστική Γερμανία;

Απ.: Στο ψήφισμα επιχειρείται να καθιερωθεί η ανιστόρητη τοποθέτηση που θεωρεί ότι η αιτία ξεσπάσματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν δήθεν το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροφ. Τέτοιες ιστορικές αθλιότητες μέχρι σήμερα μόνο σε περιθωριακές, ανυπόληπτες ή φασιστικές εκδόσεις έβρισκαν θέση. Η Ιστορία έχει καταγράψει ότι ο Β’ Π.Π. ξέσπασε από την κλιμάκωση των ανταγωνισμών για το μοίρασμα των αγορών που δεν έκλεισαν με τον Α’ Π.Π. Είναι αδιαμφισβήτητη και καταγεγραμμένη ιστορικά η επιδίωξη των ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας και Γαλλίας να στρέψουν τον Χίτλερ κατά της ΕΣΣΔ, ως «προπυργίου της Δύσης ενάντια στον μπολσεβικισμό», σύμφωνα με τη χαρακτηριστική δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Λόρδου Χάλιφαξ, μετά από συνάντησή του με τον Χίτλερ.

Έχετε ασφαλώς δίκιο για την προκλητική αποσιώπηση της Συμφωνίας του Μονάχου του ’38 που παραχώρησε στη Γερμανία εκτός από τη Σουδητία και την Τσεχοσλοβακία. Κίνηση που έδινε χάρισμα στο Χίτλερ μια χώρα με προηγμένη βιομηχανική βάση, δίνοντας στη Γερμανία μεγάλο πλεονέκτημα για την πολεμική της μηχανή. Όμως αλήθεια επικαλούνται οι αστοί, η ΕΕ και το ψήφισμά τους το Σύμφωνο Μολοτοφ-Ριμπεντροφ, με το οποίο η ΕΣΣΔ εξασφάλισε 21 πολύτιμους μήνες πολεμικής προετοιμασίας πριν αντιμετωπίσει τη Γερμανία. Και κάνουν πως ξεχνούν ότι αυτό έγινε αφότου ανάλογα Σύμφωνα «μη επίθεσης» είχαν υπογράψει ένα χρόνο νωρίτερα η Βρετανία, στις 30 Σεπτέμβρη 1938 και η Γαλλία, στις 6 Δεκέμβρη 1938. Αφότου επίσης η Σοβιετική Ένωση είχε απευθύνει επανειλημμένα καλέσματα σε Βρετανία, Γαλλία κ.ά., με σκοπό τη λήψη μέτρων σε περίπτωση γερμανικής επίθεσης. Όσο για την Πολωνία, που σήμερα επιχειρεί να ηγηθεί στον αντικομμουνισμό και την αντισοβιετική εκστρατεία, αυτή είχε υπογράψει ανάλογο σύμφωνο με τη χιτλερική Γερμανία από το 1934… Τα ιστορικά γεγονότα και στοιχεία είναι αδιάσειστα: Γιατί είναι γνωστό πχ ποια μονοπώλια στήριξαν κι εξέθρεψαν τον Χίτλερ. Γιατί είναι γνωστό ότι στις 18 Ιούνη 1935 υπογράφτηκε στο Λονδίνο βρετανογερμανική Ναυτική Συμφωνία, με την οποία καταργούνταν οι περιορισμοί που είχαν τεθεί στο ναυτικό εξοπλισμό της Γερμανίας κι έτσι η τελευταία απόκτησε το δικαίωμα συγκρότησης πολεμικού στόλου. Γιατί τον Οκτώβρη του 1935 η φασιστική Ιταλία εισέβαλε στην Αιθιοπία, έχοντας την ανοχή των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών. Γιατί τον Ιούλη του 1936 από τις πρώτες μέρες, η Γερμανία και η Ιταλία ενίσχυσαν με στρατιωτικό υλικό και οικονομικά μέσα το φασιστικό πραξικόπημα του Φράνκο στην Ισπανία κατά της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου. Γιατί στις 31 Μάη 1937, ο Βρετανός πρεσβευτής στο Βερολίνο δήλωσε ότι «η Αγγλία καταλαβαίνει απόλυτα την ανάγκη να ρυθμιστεί το ζήτημα της Αυστρίας στα πλαίσια του γερμανικού Ράιχ» και ορισμένους μήνες αργότερα τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Αυστρία… Κατόπιν μάλιστα η Τράπεζα της Αγγλίας παρέδωσε στη γερμανική Τράπεζα το μέρος από το απόθεμα χρυσού της Αυστρίας, που φυλασσόταν στο Λονδίνο…

Ας σταματήσουμε εδώ… Η ιστορική παραχάραξη, λοιπόν, έχει πολύ κοντά ποδάρια, προσκρούει και συντρίβεται μπροστά στην ιστορική αλήθεια που την έγραψαν οι ίδιοι οι λαοί με το αίμα τους.

Ερ.: Ένα ερώτημα που τίθεται συχνά είναι «όποιος δεν συμφωνεί με το ΚΚΕ είναι αντικομμουνιστής;». Με άλλα λόγια η κριτική ή η πλήρης διαφωνία με τους κομμουνιστές συνιστά αντικομμουνισμό ή αυτός είναι κάτι διαφορετικό;

Απ.: Ο αντικομμουνισμός δεν είχε ούτε έχει διαχρονικά καμία σχέση με την έννοια της πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία άλλωστε είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ την επιδιώκει.

Όμως, ο αντικομμουνισμός βασίζεται στο ψέμα, το αναποδογύρισμα της ιστορικής αλήθειας, στην προβοκάτσια. Κι όταν αυτά δεν πείθουν προχωρούν σε απαγορεύσεις, διώξεις, σε σύγχρονο -αλλά προερχόμενο από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας- «κυνήγι μαγισσών». Ο αντικομμουνισμός αποτελεί συνολικότερο σήμα κινδύνου για το λαό μας και σινιάλο για ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τη συνολική περιστολή όσων ελευθεριών έχουν μείνει ακόμα όρθιες στη δικτατορία του κεφαλαίου, τον καπιταλισμό. Αποτελεί γνώρισμα της σαπίλας αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος και των μεθόδων που μετέρχεται, προκειμένου να εμποδίσει τους κομμουνιστές που αποτελούν την μόνη πολιτική δύναμη που με την πολιτική τους πρόταση φέρουν το πραγματικά καινούργιο, τη μόνη διέξοδο από τον καπιταλισμό, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Ερ.: Παρότι το κοινό ψήφισμα κατατέθηκε από διάφορες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, εντούτοις υπήρξαν διαφοροποιήσεις από ευρωβουλευτές αυτών των ομάδων σε σχέση με την ψήφισή του, οι οποίες πυροδότησαν έως και οξεία αντιπαράθεση.

Απ.: Οι διαφοροποιήσεις που καταγράφηκαν έχουν τη δική τους σημασία. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις με ανακοινώσεις, καταγγελίες, αρθογραφία ενάντια στο αναποδογύρισμα της Ιστορίας. Είναι δε ενδεικτικό το ξεσάλωμα γνωστών αστών κονδυλοφόρων που έχουν χάσει την ψυχραιμία τους γιατί το ανιστόρητο κατασκεύασμα δεν είχε την …περπατησιά που υπολόγιζαν στη χώρα μας. Όσο συνεχίζουν, τόσο εκτίθενται κι «αδειάζονται» ακόμα κι από τοποθετήσεις από το δικό τους στρατόπεδο, όπως αυτή πρόσφατα του Προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Σασόλι. Για να στήσουν το γνωστό παραμύθι τους περί των 2 άκρων, λαθροχειρούν μια ακόμα φορά, ακόμα και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ισχυριζόμενοι ότι το ψήφισμα καταψηφίστηκε μόνο από την Ακροδεξιά και την Ακροαριστερά. Γιατί δεν μπορεί… προφανώς και θα πρόσεξαν ότι από την ομάδα των Λεπέν- Σαλβίνι (ID) 49 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, κανένας δεν καταψήφισε, και μόλις 16 ψήφισαν λευκό, γιατί μάλλον δεν τους έφτανε ο αντικομμουνισμός του ψηφίσματος… Άλλωστε, ποια άλλη απόδειξη χρειαζόμαστε από την βιασύνη του «πρώην» χρυσαυγίτη υπόδικου Λαγού να προτείνει επικαλούμενος το εν λόγω ψήφισμα να μετονομαστεί η Λεωφόρος Στάλινγκραντ στις Βρυξέλλες;…

Ερ.: Ανακοίνωση καταδίκης του ψηφίσματος αυτού εξέδωσαν, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ, 30 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, που συμμετέχουν στην «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία». Τι περαιτέρω πρωτοβουλίες αναμένονται;

Απ.: Τα κόμματα που συμμετέχουν στην «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία» καταδίκασαν το άθλιο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, την κλιμάκωση του αντικομμουνισμού που σχεδιασμένα προωθεί η ΕΕ. Το μέτωπο ενάντια στον αντικομμουνισμό είναι διαρκές και το ΚΚΕ δίνει όλες τις δυνάμεις του στην ευρωβουλή, τη Βουλή, αλλά κυρίως μέσα στο λαό, στα συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς και οργανώσεις για να πάρει αυτός αποφασιστική απάντηση, να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη απέναντι σε απαγορεύσεις ΚΚ, στις διώξεις σε βάρος στελεχών τους, καταγγέλλοντας τις απαγορεύσεις κομμουνιστικών συμβόλων, τις καταστροφές μνημείων κλπ.

Το κόμμα μας πρωτοστατεί, επίσης, στην μαχητική απάντηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναλάβει νέες δυναμικές πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.