Παπαδημούλης: Δεν είναι ώρα ούτε για εγωισμούς, τα μέτρα δεν είναι επαρκή

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Τόνισε σε συνέντευξή του πως δεν είναι ώρα ούτε για εγωισμούς, ούτε για ανευθυνότητα

Ενώ χρειάζεται μεγαλύτερη αυστηρότητα από την Πολιτεία


«Δεν είναι ώρα ούτε για εγωισμούς, ούτε για ανευθυνότητα. Όλοι όσοι έχουν ιδιαίτερη δύναμη μέσω του δημόσιου λόγου πρέπει να ιεραρχήσουν ως πρώτο την προστασία της ζωής. Αν οι νεότεροι νιώθουν ότι δεν κινδυνεύουν, πρέπει να σκεφτούν τους γονείς και τους παππούδες τους.

Διάβασα ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Σικάγο αποφάσισε να σταματήσει η λειτουργία των εκκλησιών εκεί. Είναι καιρός να αποφασίσει κάτι τέτοιο και η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Νομίζω ότι η εικόνα ανθρώπων σε γεμάτες παραλίες, όπως κι αυτή σε εκκλησίες να μεταλαβαίνουν σε ουρά, δεν στέλνει το σωστό σήμα. Πρέπει όλοι να ευθυγραμμιστούμε με αυτό που επιτάσσει η προστασία της υγείας και τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ.. Το θέμα δεν σηκώνει λαϊκισμούς, ούτε πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης. Όσο λιγότεροι είναι οι θάνατοι στην Ελλάδα, τόσο μικρότερο θα είναι το κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Αυτή την ώρα, πέρα από την Πολιτεία, τις κρατικές αρχές και τους ανθρώπους στο Ε.Σ.Υ., που δίνουν μάχη ζωής και τους οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ, πρέπει και όλη η κοινωνία να στείλει το μήνυμα «κανείς μόνος». Γιατί υπάρχουν άνθρωποι, που είναι μόνοι και φοβούνται. Ας τους βοηθήσουμε όπως μπορούμε κι ας δείξουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα κι αλληλεγγύη.

Από την Πολιτεία, θα ήθελα ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα. Όταν κλείνεις ακόμα και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα, που συνεπάγεται ζημιά στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό, δεν μπορείς να λες, για λόγους πολιτικού κόστους, «ας συνεχίσουν να λειτουργούν τα πράγματα στην Εκκλησία ως έχουν». Εκεί έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά και θα ήθελα από τον Κ. Μητσοτάκη να τολμήσει και σε αυτό να βάλει την ανθρώπινη ζωή πάνω από το πολιτικό κόστος.

Είναι ώρα να φτάσουμε, αν χρειαστεί, ακόμη και στην αναστολή των δεσμεύσεων του Συμφώνου Σταθερότητας

Σε λίγες ώρες θα δοθεί στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ, την οποία συνυπογράφω ως συντονιστής της ευρωομάδας της Αριστεράς για τα θέματα του Προϋπολογισμού, που θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε τις προάλλες η Κομισιόν και ζητά περισσότερα κονδύλια και μεγαλύτερη ευελιξία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη μάστιγα, για τη στήριξη των συστημάτων Υγείας, αλλά και των εργαζομένων και επιχειρήσεων, που πλήττονται από αυτή την κρίση.

Νομίζω ότι είναι ώρα αυτή η ευελιξία να αγγίξει το μάξιμουμ και να φτάσουμε, αν χρειαστεί, ακόμη και στην αναστολή των δεσμεύσεων του Συμφώνου Σταθερότητας, για λόγους ανωτέρας βίας, που επιβάλλουν αυτούς τους δημοσιονομικούς «κορσέδες» στο έλλειμμα και στο ύψος του δημόσιου χρέους. Ειδικά για την Ελλάδα, αν ήταν ήδη μια φορά εξαιρετικά ασφυκτικός ο «ζουρλομανδύας» των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5%, τώρα πια η κυβέρνηση επιβάλλεται να ζητήσει να αλλάξει αυτό το πράγμα. Κι αν το κάνει, να θεωρεί δεδομένη και τη στήριξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Πιστεύω ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης, μόλις εκλέχθηκε η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αξιοποίησε αυτόν τον καταπιστευτικό λογαριασμό των 5 δισ. από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος με έναν λογιστικό τρόπο από το 3,5% στο 2,5%. Εύχομαι αυτό να μην το βρει μπροστά του τώρα. Ευτυχώς που υπάρχει κι αυτό το «μαξιλάρι», γιατί αν δεν υπήρχε –βλέπετε πώς πάνε τα ομόλογα- τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Η δε συνεργασία Ξανθού-Πολάκη με τον Κικίλια στέλνει ένα θετικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία κι αυτό το πιστώνονται και οι τρεις τους.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι χρήσιμα, αλλά όχι επαρκή. Χρειάζεται μια δημοσιονομική τόνωση, περισσότερα χρήματα και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι χρήσιμα, αλλά όχι επαρκή. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια δημοσιονομική τόνωση, περισσότερα χρήματα και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο, για να στηριχτεί πρώτον το Σύστημα Υγείας και δεύτερον οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κι οι επιχειρήσεις, που υφίστανται ήδη αρνητικές συνέπειες από την κρίση του κορονοϊού.

Αν κερδίσουμε αυτή τη μάχη, η ζημιά θα είναι μικρότερη σε όλα τα επίπεδα. Και για να την κερδίσουμε, δεν πρέπει να νιώσει κανείς ότι είναι μόνος του σε όλο αυτό. Δεν μπορείς να λες στον άλλον να κλείσει την επιχείρησή του και να μείνει στο σπίτι του, όντας απλήρωτος, με μοναδικό όφελος να μην του ζητηθούν όσα χρωστά στο κράτος, δίνοντάς τα αργότερα.

Πρέπει να βρούμε τρόπους, και να διεκδικήσουμε και από την ΕΕ, ώστε να μπορούμε να κάνουμε, έστω και σε μικρότερα ποσά, αυτό που ήδη ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, λέγοντας ότι όποιος εργαζόμενος αναγκάζεται να μην πάει στη δουλειά του, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται, θα παίρνει 320 ευρώ την εβδομάδα. Και τα μισά να ήταν στην Ελλάδα, θα ήταν σημαντικό.

Αντί γι’ αυτό, έχουμε καταγγελίες για εργοδότες που αρνούνται να εφαρμόσουν όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και προβλέπονται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Χρειάζεται και σε αυτό μεγαλύτερη κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά και αυστηρότερη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να πέσει και καμιά «καμπάνα»», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.