Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα στη Βουλή και δια του Αλέξη Τσίπρα ζητεί προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση μετά τις γιορτές, ενώ σε υψηλούς τόνους είναι η απάντηση της κυβέρνησης


Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή από το υπουργείο Οικονομικών που έκανε λόγο για χρήση 12 με 14 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δημοσιονομικό μαξιλάρι. Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα στη Βουλή και δια του Αλέξη Τσίπρα ζητεί προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση μετά τις γιορτές, ενώ σε υψηλούς τόνους είναι η απάντηση της κυβέρνησης.

Τι είχε πει ο Αλ. Τσίπρας
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤΡΑ το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης, ο κ. Τσίπρας είχε πει πως «θα καταθέσω πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την oικονομία, ώστε να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης για το τι σχέδιο έχει και για το που θα πάνε τα χρήματα που αντί για την εργασία φαίνεται να ενισχύονται μονοδιάστατα συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως έγινε στο παρελθόν με τις Τράπεζες».

Πέτσας: Ελαφρότητα προτάσεων
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν υπάρχουν «μαξιλάρια» ή άλλες ορολογίες που μπερδεύουν τους πολίτες. Υπάρχει το ταμείο του κράτους, που είναι ένα και υπάρχει και σήμερα όπως πάντα. Το ταμείο του κράτους χρησιμοποιείται με σύνεση. Οι πολίτες και οι αγορές πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε σοβαροί στη διαχείριση του ταμείου του κράτους. Ακόμα και εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης μετά τον Β’ΠΠ υπάρχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα αποθεματικά, εξαρτάται πάντα [από διάφορους παράγοντες]».

«Η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων γίνεται με σύνεση. Όταν παίρνουμε μέτρα, τα έσοδα του κράτους μειώνονται απότομα και οι δαπάνες αυξάνονται απότομα. Όταν λοιπόν φθίνουν τα έσοδα και αυξάνουν οι δαπάνες, το ταμείο του κράτους πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη», υπογράμμισε.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «ελαφρότητα προτάσεων, που είχαν να κάνουν με τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων τώρα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν η μείωση εσόδων και η αύξηση δαπανών, ώστε τα διαθέσιμα να μείνουν στο επίπεδο που είναι».

Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση δεν έχει χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι»
Το πρωί, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε ότι αυτά τα χρήματα είναι απόρροια του μνημονίου που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία, δεν έχει χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση. Όπως είπε, η κυβέρνηση «ξοδεύει τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και καλό είναι, όσο γίνεται να μην το ακουμπήσουμε διότι θα είναι κακό σήμα για τις αγορές».

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα 37 δισ. που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Απαντώντας τόσο στον κ. Πέτσα, όσο και στον κ. Γεωργιάδη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, έκανε λόγο για εικόνα ασυναρτησίας και χάους που αναδεικνύουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης», η οποία «ούτε σύνεση δείχνει, ούτε σχέδιο, αλλά ούτε και στοιχειώδη σοβαρότητα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Ο Αλ. Χαρίτσης ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει αν «έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τα 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ παρακαταθήκη στη χώρα για μία δύσκολη στιγμή», και αν ναι, «πόσα και που έχουν διοχετευθεί, αφού τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει μέχρι στιγμής είναι τόσο αποσπασματικά και ανεπαρκή για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν χρήση του μαξιλαριού». «Εκτός και αν ήδη, με την ευθύνη της δικής τους οκτάμηνης διαχείρισης πριν τον κορωνοϊό, η οικονομία έχει καταρρεύσει και δε τολμούν να μας το πουν», δηλώνει χαρακτηριστικά.