Ρεπορτάζ: Μαύρα Σαραντοπούλου

Άνοιξε η πλατφόρμα ενστάσεων της ΑΑΔΕ στο my Business Support για την υποβολή ενστάσεων, για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού 1-2-3, καθώς και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1 και 2. Μέσα από την πλατφόρμα αυτή όλες οι επιχειρήσεις υποβάλλουν τις ενστάσεις τους είτε πρόκειται για την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού είτε για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Τι σημαίνει Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δάνειο που χορηγεί το κράτος, με ένα ετήσιο επιτόκιο 0,9%, σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιά από την πανδημία. Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, που εμπεριέχεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (link), η συμμετοχή ήταν ιδιαιτέρως μικρή, σε συνάρτηση με τις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης. Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2 οι προϋποθέσεις ήταν πιο χαλαρές, ενώ στην Επιστρεπτέα 3 οι προϋποθέσεις είναι ακόμη καλύτερες. Έτσι λοιπόν οποιαδήποτε νομικής μορφής επιχείρηση (Ανώνυμη, ΥΕ) μπορούσε να υποβάλλει αίτηση. Εάν όμως επρόκειτο για ατομική επιχείρηση, που δεν απασχολούσε προσωπικό ή δεν διέθετε ταμειακή μηχανή, οι επιχειρήσεις αυτές ήταν αποκλεισμένες από την 1 και 2. Η Επιστρεπτέα 3 πλην ιδιωτικών επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων υποκείμενων σε ΦΠΑ, περιλαμβάνει ακόμη και ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Αυγούστου 2020 και δεν διέθεταν φορολογική ταμειακή μηχανή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες καθορίζονται στη σχετική Απόφαση (π.χ. ενεργός κύριος ΚΑΔ την 20-03-2020 σύμφωνα με πίνακα Ι της Απόφασης, κ.α.).

Οι λόγοι απόρριψης
Για την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού , την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και τις προϋποθέσεις μίλησε στο ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.GR ο λογιστής Α Τάξης, Βασίλης Αλεβιζόπουλος: «Οι πιο πολλοί λόγοι απόρριψης έγκεινται στο κομμάτι της μείωσης των εσόδων. Γιατί για να μπορέσει μία επιχείρηση να συμμετέχει πρέπει κάθε μήνα να δηλώσει τα έσοδά της. Στην πλατφόρμα My Business Support υπάρχουν δύο ουσιαστικά πυλώνες. Τα έσοδα και τώρα οι ενστάσεις. Στα έσοδα πρέπει να δηλώνεις ανά μήνα.

Για να δοθεί η αποζημίωση Ειδικού Σκοπού ελέγχονται τα έσοδα της επιχείρησης. Εάν μία επιχείρηση δεν παρουσιάζει στο απαιτούμενο χρονικό διάστημα την απαιτούμενη πτώση τζίρου δεν την δικαιούται. Δεν την δικαιούνται επίσης εάν ο ΚΑΔ που δηλώνει δεν είναι ο κύριος ΚΑΔ της εμπορικής της δραστηριότητας.

Η Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού φτάνει τα 534 ευρώ και αν θα τα πάρουν. Τι να κάνουν τα 534 ευρώ σε μία πτώση τζίρου 50 και 60%; Ωστόσο μπορεί κάποιος να κοπεί στην αποζημίωση Ειδικού Σκοπού και να ενταχθεί στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή».

 Υποβολή μέσα σε 10 εργάσιμες
Οι επιχειρήσεις που έλαβαν σχετική ειδοποίηση μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να υποβάλουν αίτημα επανεξέτασης μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας των αιτημάτων επανεξέτασης.
Με την εν λόγω πρόβλεψη επιλύεται ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα, το οποίο είχε ανακύψει για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς πολλές φορές απορρίφθηκαν τα αιτήματα τους για την συμμετοχή τους στις σχετικές ευεργετικές διατάξεις, είτε αυτής της λήψης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, είτε αυτής της υπαγωγής τους στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, χωρίς επαρκή, ή με αντιφατική αιτιολογία για την απόρριψη των σχετικών αιτημάτων τους, ενώ παράλληλα, δεν υπήρχε καμία δυνατότητα για τις επιχειρήσεις, που είδαν τα αιτήματα τους να απορρίπτονται, ώστε να επανέλθουν και να προβάλλουν τα επιχειρήματα τους, για την μη ορθή και άδικη απόρριψη των αιτημάτων τους, προσκομίζοντας παράλληλα και νέα ενισχυτικά, των ισχυρισμών τους, στοιχεία, ώστε να υπαχθούν τελικά στις σχετικές ρυθμίσεις, που ασφαλώς αποτελούν μία ανάσα ρευστότητας στις δύσκολες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊου, οικονομικές συνθήκες.

Έρχεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4
Ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής έκλεισε τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ έρχεται τις επόμενες εβδομάδες ο τέταρτος κύκλος με «δώρο» ένα μέρος των φθηνών κρατικών δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται βαριά από την κρίση της πανδημίας και δέχθηκαν ισχυρό χτύπημα από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός».
Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 δεν θα επιστρέψουν στο δημόσιο ολόκληρο το ποσό του φθηνού κρατικού δανείου που θα λάβουν αλλά μόνο ένα τμήμα. Το υπόλοιπο ποσό του δανείου το δημόσιο θα τους το χαρίσει. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη η 4η επιστρεπτέα προκαταβολή θα είναι στοχευμένη «σε κλάδους οι οποίοι πιέζονται ιδιαίτερα και υπάρχουν υποχρεωτικά μέτρα, να κάνουμε ένα κομμάτι της επιστρεπτέας προκαταβολής, μη επιστρεπτέο».