Πισωγύρισμα όσον αφορά στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, καθώς σε συνέντευξη τύπου ο αρμόδιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρουγκαλος, τόνισε πως στην αναθεώρηση του Συντάγματος δεν προβλέπονται τελικά όσα είχαν συμφωνηθεί, άρα η παράταξή του δεν πρόκειται να πει «Ναι». Δήλωσε, επίσης, πως την ίδια στάση θα ακολουθήσει και το ΚΚΕ, προφανώς έχει άκρες στον Περισσό…

Ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο γεγονός πως δεν περιλαμβάνεται η αναγκαιότητα να υπάρχει ενεργό ΑΦΜ από τον απόδημο ψηφοφόρο κάτι που αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την συμφωνία και πως δεν ικανοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση για τη νέα παράγραφο 4 του άρθρου 54 που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, όπως και το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Βουλή σήμερα Δευτέρα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε τέσσερα σημεία στα οποία διαφωνεί με την κυβέρνηση: στο ζήτημα των αποδήμων, στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών για το οποίο επανέλαβε πως θα ρίξει «μανδύα κάλυψης» σε δωροδοκίες πολιτικών, ενώ σημειώθηκε πως αφορά και στην υπόθεση Novartis, στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία, καθώς και στις σχέσεις κράτους -εκκλησίας.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Κατρούγκαλος είπε:

Ειδικότερα – όπως τόνισε – τα βασικότερα προβλήματα των προτάσεων αυτών είναι τα εξής:

α) Δεν προβλέπεται ως συνταγματικός περιορισμός στην αναθεώρηση η ύπαρξη πραγματικού δεσμού με την χώρα.

β) Δεν προβλέπεται διαδικασία επικαιροποίησης των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, αλλά μια διαδικασία εφ άπαξ εγγραφής, που δεν εξασφαλίζει την ύπαρξη του πραγματικού δεσμού για το μέλλον.

γ) Δεν προβλέπει ειδικό όργανο, εγγυήσεις και διαδικασία για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των προϋποθέσεων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό, καθιστώντας έτσι αδιαφανή και ευάλωτη την όλη διαδικασία.

δ) Περιλαμβάνει ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις στον Υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα, παρακάμπτοντας έτσι την απαίτηση του Συντάγματος παρόμοια θέματα να έχουν την έγκριση των δύο τρίτων της Βουλής.

ε) Αντίθετα με την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση της πλειοψηφίας δεν προβλέπει ξεχωριστή εκπροσώπηση των εκλογέων του εξωτερικού με δικούς τους βουλευτές, μην αναγνωρίζοντας τους έτσι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.