«Κλείνει ένας κύκλος 43 ετών, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αποκτά ΑΟΖ» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε πως η συμφωνία με την Ιταλία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για παρόμοιες συμφωνίες και με άλλες χώρες.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα όπλα της» ανέφερε για τη στάση της Άγκυρας.


Την πλήρη ικανοποίηση του για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία επί του καθορισμού ΑΟΖ που υπεγράφη χθες εξέφρασε την Τετάρτη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «κλείνει ένας κύκλος 43 ετών, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αποκτά ΑΟΖ.

Δείχνει ότι αν καθίσουμε στο τραπέζι με λογικά επιχειρήματα, με διάθεση να κατανοήσουμε τα επιχειρήματα και της άλλης πλευράς, μπορούμε, μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, να φτάσουμε σε μια συμφωνία που ωφελεί και τις δύο πλευρές», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι πέρα απ΄ότι μεγαλώνουν τα σύνορα της χώρας, η Ελλάδα εξοπλίζεται με μία συμφωνία, η οποία μπορεί να αποτελέσει βάση και παράδειγμα για τις οποιεσδήποτε άλλες έχουμε να κάνουμε στο μέλλον.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το ποια θα ήταν η σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία, ενώ τόνισε πως η σχέση εμπιστοσύνης δεν οικοδομείται μόνο με οικονομικά συμφέροντα, αλλά και το σεβασμό του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών, του διεθνούς δικαίου, με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Εμείς πάντοτε πιστεύαμε ότι η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία. Σε αυτή τη διαδικασία τελικά νομίζω ότι έχουμε μείνει σχεδόν μόνοι», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει ένα ρόλο αποσταθεροποιητικό στην Τουρκία, είτε με την εμπλοκή της στη Συρία, είτε στη Λιβύη».

Ανέφερε ακόμη πως η Τουρκία «είναι μια δύναμη που συμμετέχει πολεμικά στα μέτωπα που αναπτύσσονται στην περιοχή, κάτι το οποίο μας διαφοροποιεί κάθετα» και συμπλήρωσε: «Εμείς χρησιμοποιούμε τη διπλωματία, χρησιμοποιούμε τις διεθνείς σχέσεις, δε χρησιμοποιούμε τα όπλα για να επιτύχουμε τους σκοπούς μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το έχουμε πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα όπλα της».

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, ενώ για πρώτη φορά ακούγεται η άποψή της στο προσφυγικό, ακριβώς γιατί έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορα και δε στέκεται παθητικά απέναντι στις ροές και στην εργαλειοποίησή τους.

Σημείωσε πως η Ελλάδα έχει στοχεύσει στην επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και έχει επιδίωξη την οικονομική ανάπτυξη και το ζήτημα της ασφάλειας. «Ο τρόπος που αποφύγαμε τα απόνερα από την οικονομική κρίση ήταν θετικός και έρχεται μια γενναία υποστήριξη από την Ευρωπη, η οποία θα κλείσει μάλλον τον Ιούλιο», εκτίμησε.

Στο ζήτημα της ασφάλειας, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι επιδιώκουμε «να δημιουργήσουμε τις συμμαχίες και τις προϋποθέσεις, ώστε να έχουμε μέσα από έναν οργανισμό που φτιάχτηκε για οικονομικούς λόγους, στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη και αυτή η προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς».

Τέλος, όσον αφορά την άσκηση του δικαιώματος της επέκτασης των χωρικών υδάτων μόνο στο Ιόνιο σημείωσε πως κατά την άποψή του «δε θα αποτελέσει στοιχείο που θα εμπεδώνει την αύξηση της εθνικής κυριαρχίας και διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας μας».