Επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό αναφορικά με την ετοιμότητα της χώρας για την επόμενη φάση, μετά το σταδιακό άνοιγμα στον τουρισμό, κατέθεσε ο Γ. Βαρουφάκης.


Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 σημειώνει ότι τα δώδεκα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε πτήση από την Ντόχα «θέτουν το ερώτημα της ετοιμότητας της χώρας να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο πιθανότατα θα έρθει, είτε μέσα στο καλοκαίρι εξαιτίας των μικρών ή μεγαλύτερων τουριστικών ροών, είτε το φθινόπωρο».

Παράλληλα, ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει ότι όπως επεσήμανε πρόσφατα ο Σωτήρης Τσιόδρας «τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός θα επιστρέψει και πλέον όλες οι κοινωνίες έχουν επικεντρωθεί στην προετοιμασία για το δεύτερο κύμα».

Ανέφερε ακόμα ότι «χρειάζεται βελτίωση νοσοκομειακών δεικτών που αφορούν σε άλλα θέματα ασφαλείας των ασθενών, όπως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς, που είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τα ελληνικά νοσοκομεία, η αναλογία νοσηλευτή-τριας ανά ασθενή, ο έλεγχος της ποιότητας και της ασφαλείας κλπ.» Συμπλήρωσε ότι απαιτείται «η ενίσχυση της ΠΦΥ» καθώς και ότι «χρειάζονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε όλη τη χώρα, που δεν θα φοβούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Υπήρξε μεγάλη στήριξη από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά χρειάζεται περισσότερη».

Με βάση τα πιο πάνω, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ρωτά τον Πρωθυπουργό
– Πώς εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση το δίμηνο των μέτρων περιορισμού (τυφλής καραντίνας) ώστε να οργανώσει α) τα μαζικά τεστ που θεωρούνται διεθνώς απαραίτητα για την ελαχιστοποίηση ενός δεύτερου κύματος κατά την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και β) τις δομές υγείας για να αντέξουν το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας, που ήταν πιθανό εξαρχής;

– Σε ποιο επίπεδο είναι προετοιμασμένη η χώρα και το Σύστημα Υγείας, ώστε να αντιμετωπίσει εντός του καλοκαιριού τοπικές εξάρσεις της πανδημίας λόγω έλευσης τουριστών; Ποιος είναι ο αντίστοιχος σχεδιασμός για το φθινόπωρο;