Ένταση επικράτησε στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή κατά τη συζήτηση για τα εργασιακά σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, παρέδωσε στο προεδρείο ένα φάκελο που υποστήριξε πως περιέχει τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ήταν άμεση, ζητώντας να επιστραφεί ο φάκελος στον κ. Βαρουφάκη, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη κίνηση και τονίζοντας πως «η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο κ. Βαρουφάκης να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων».

Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε ο κ. Τασούλας:

«Ο κ. Βαρουφάκης, λίγα λεπτά πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, άφησε με τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» προς τον πρόεδρο της Βουλής, από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΜέΡΑ25, έναν φάκελο.

Προεξόφλησε, στην ομιλία που έκανε πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, ότι το περιεχόμενο αυτού του φακέλου αφορά εις την εκ μέρους του κρυφή μαγνητοφώνηση πρακτικών κορυφαίων συλλογικών οργάνων της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό προφανώς μου δίνει το δικαίωμα, όπως είπε, πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερού του φίλου, μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω αν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ήθελα να πω ότι όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει αυτή την πρωτοβουλία να την υλοποιεί με δική του ευθύνη.

Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, ούτε τη Βουλή, ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, εν προκειμένου. Συνεπώς καλώ αμέσως έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο ίδιος να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων».