Πρωτοβουλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να αναδείξει το μεταναστευτικό ζήτημα που για την χώρα, αλλά και για την Ευρώπη αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα.

Τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου που δέχονται σε πρώτη φάση τους πρόσφυγες, ασφυκτιούν και τα κέντρα φιλοξενίας που έχουν μετατραπεί σε «κολαστήρια» τα τελευταία χρόνια γίνονται τόποι «μαρτυρίου» για τους χιλιάδες των απελπισμένων που συνεχίζουν να καταφθάνουν.

Με στόχο την αποτροπή και ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και στη διεθνοποίηση του ζητήματος σε όλα τα επίπεδα η κυβέρνηση, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, εγκατάλειψης και αδιαφορίας του μεταναστευτικού ζητήματος, εξαιτίας και της ιδεοληπτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα, ανασκουμπώνεται και είναι αποφασισμένη να δώσει οριστική λύση.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές απαντώντας στη δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση σημείωναν: Ο εκπρόσωπος του κόμματος που έλεγε «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» και δημιούργησε τον καταυλισμό της ντροπής στη Μόρια, έχει το θράσος να κατηγορεί την κυβέρνηση που προσπαθεί να βάλει τάξη σε ένα πρόβλημα που κληρονόμησε. Ας το καταλάβουν καλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα έχει σύνορα. Και οι πρόσφυγες/μετανάστες, ούτε «λιάζονται», ούτε «εξαφανίζονται». Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, όπως προβλέπει το Ενωσιακό δίκαιο. Όμως η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί όλους όσοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη. Ένταξη στο σύστημα ασύλου θα υπάρχει μόνο για όσους αιτούντες έχουν προσφυγικό προφίλ κι όχι για όσους παρελκυστικά υποβάλουν αιτήματα ασύλου.

Επίσης διεθνοποιούμε το πρόβλημα, θέτοντας την ΕΕ αλλά και όλες τις χώρες από τις οποίες «διακινούνται» αυτές οι μεταναστευτικές ροές προ των ευθυνών της, ζητώντας να εκφραστεί εμπράκτως η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα. Το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το αντιμετώπισε ιδεοληπτικά κι ως αντιπολίτευση το χειρίζεται ανεύθυνα.

Διεθνοποίηση του μεταναστευτικού

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προήδρευσε στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, επεσήμανε την ανάγκη οριστικής λύσης, αποσυμφόρησης των νησιών και αυστηροποίηση της διαδικασίας ασύλου, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας έδωσε σήμερα το στίγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που πρόκειται να ληφθούν.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, χθες μιλώντας στους νεοεκλεγέντες βουλευτές που δέχτηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε: «Εμείς ακολουθούμε άλλη πολιτική. Πιο αυστηρή. Δεν ακολουθούμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ»,  δίνοντας έμφαση στις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Η κυβέρνηση σπεύδει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς γνωρίζει ότι το μεταναστευτικό που «σκάει» στα χέρια της, ως «προίκα» από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ που καλείται να διαχειριστεί.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας επεσήμανε τα βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

  1. Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
  2. Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
  3. Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
  4. Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
  5. Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
  6. Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:

(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.

(β) Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, κύριο Σοϊλού.

(γ) Επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης-18ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι «θα δούμε όλα τα ζητήματα» εν όψει της Συνόδου Κορυφής, απαντώντας στην ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα θέσει το θέμα της ποσόστωσης-κατανομής των προσφύγων στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

«Από τις συζητήσεις του πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φάνηκε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Αθήνα περιμένει απτά αποτελέσματα από την Άγκυρα στο θέμα του ελέγχου των προσφυγικών ροών.

Για τα κλειστά κέντρα κράτησης, ο κ. Πέτσας είπε ότι αυτά λειτούργησαν και στο παρελθόν, δεν είναι κάτι νέο για τη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η ισοπέδωση προσφύγων και μεταναστών δημιούργησε το πρόβλημα.

Σε άλλο ερώτημα, ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Για την ψήφο των ομογενών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτερη συναίνεση σε ένα θέμα που αφορά στην συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει το δικαίωμα ψήφου στους πολίτες της.

Για το αν η κυβέρνηση θα δεχθεί ενδεχομένως κάποιες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η πρόταση αυτή είναι αντισυνταγματική και προσβλητική, ελπίζοντας η Αξιωματική Αντιπολίτευση να διατυπώσει ουσιαστικές προτάσεις.

Σε άλλη ερώτηση για το αν θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ, ο κ. Πέτσας είπε ότι αυτό είναι πρώιμο, ωστόσο, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. «Θα αναμείνουμε τη Σύνοδο της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου».