«Μην κάψετε ξύλα» προειδοποιεί ο καθηγητής Σαρήγιάννης- Μεγάλη η διασπορά του ιού τον φετινό χειμώνα- Μέχρι και 1400 κρούσματα καθημερινά 

«Μην κάψετε ξύλα» φέτος τον χειμώνα συμβουλεύει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε τηλεοπτική του παρέμβαση. Ο καθηγητής δήλωσε πως  «είμαστε στο κακό σενάριο. Έχει αρχίσει και κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας μέχρι τις 21 Οκτωβρίου που είχαμε πει».

Παράλληλα, ο καθηγητής του ΑΠΘ σημείωσε πως το «μάσκες παντού» μπορεί ακόμη να λειτουργήσει και συμπλήρωσε τα εξής: «Τέλος Νοεμβρίου, αν δεν πάρουμε μέτρα, τα κρούσματα θα έχουν φτάσει τα 1.400 καθημερινά και μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε 2.000 κρούσματα. Αν επιβάλλουμε το «μάσκα παντού», τα καθημερινά κρούσματα θα πέσουν στα 170… Μέχρι τέλος Νοεμβρίου οι θάνατοι, αν δεν παρθούν μέτρα, θα έχουν φτάσει συνολικά τους 900».

Επιπλέον, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως φέτος τον χειμώνα δεν θα πρέπει να προτιμήσουμε τα τζάκια για τη θέρμανσή μας, καθώς το κάψιμο των ξύλων μπορεί να εντείνει τη διασπορά του κορονοϊού.

Βατόπουλος: Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δήλωσε πως φτάσαμε στο σημείο που «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος».

«Οσονούπω σκληρά μέτρα»

Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε: «Θα εφαρμοστούν οσονούπω σκληρά μέτρα. Δεν υπάρχει κατανόηση από τον κόσμο για τα μέτρα», ενώ έκανε λόγο για «ραγδαία αύξηση κρουσμάτων». Παράλληλα, τόνισε: «Υπάρχει ο αναγκαίος συνωστισμός και ο μη αναγκαίος. Φτάσαμε σε ένα σημείο: όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος».

Νέα μέτρα υπό τον φόβο των 1.000 κρουσμάτων

Το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που κατέγραψε η χώρα μας την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου με 865 νέα περιστατικά μόλυνσης από κορονοϊό, επισπεύδουν τις αποφάσεις για λήψη επιπρόσθετων και πιο ισχυρών μέτρων, ειδικότερα στις περιοχές με «κόκκινο» επιδημιολογικό φορτίο, καθώς το ενδεχόμενο για 1.000 κρούσματα σε 24 ώρες είναι πιο ορατό από ποτέ.

Σε κατάσταση lockdown η Καστοριά  από αύριο Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 

Η Καστοριά, από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, εισέρχεται σε καθεστώς μίνι lockdown.