Με εκπροσώπους των επιχειρήσεων και των δικηγορικών συλλόγων συναντήθηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά για τον νέο πτωχευτικό κώδικα

Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους δικηγορικών συλλόγων και επιχειρήσεων,  με θέμα το νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα που συζητείται αύριο στην ολομέλεια της Βουλής.

Στην συνάντηση με τους φορείς των επιχειρήσεων μετείχαν: o Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο Πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης.

Στην τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων μετείχαν: Δημήτρης Βερβεσός Πρόεδρος ΔΣΑ, Γ. Σταματογιάννης Πρόεδρος ΔΣ Πειραιά, Ε. Κουτσόχηνας Πρόεδρος ΔΣ Θεσσαλονίκης.

Δήλωση Φώφης Γεννηματά 

«Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία και δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία για τους έντιμους επιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση έτσι οδηγεί σε μαζικές πτωχεύσεις, ο κ. Μητσοτάκης, αφήνει τους αδύναμους δανειολήπτες βορά στις τράπεζες.
Μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές του σπιτιού τους.

Συναντήθηκα με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και των δικηγορικών συλλόγων που συμμετείχαν στην κοινοβουλευτική διαδικασία για το πτωχευτικό, άκουσα τις διαφωνίες τους με την πρόταση της Κυβέρνησης και ένιωσα την αγωνία τους για το μέλλον.

Ένα μέλλον για το οποίο θα αγωνιστούμε, όπως πάντα, μαζί.

Είμαστε η μόνη παράταξη που προστάτευσε πραγματικά την πρώτη κατοικία σε πολύ δύσκολες εποχές.

Είμαστε η μόνη παράταξη που στήριξε και στηρίζει τη μεσαία τάξη.

Το Κίνημα Αλλαγής θα παλέψει για να τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία.

Μια ευκαιρία που υπηρετεί και την ανάπτυξη της χώρας, την οικονομική πρόοδο και την κοινωνική συνοχή».

Τι εμπεριέχει ο νέος πτωχευτικός κώδικας- Ενδεικτικά

Με τις νέες διατάξεις που εισάγονται, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης αποκτούν ουσιαστικά “δικαίωμα ζωής ή θανάτου” για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών:

Θα μπορούν να τις οδηγούν σε πτώχευση, σε εκκαθάριση ή σε καθεστώς διάσωσης-εξυγίανσης (με όρους που θα επιβάλλουν οι ίδιες), ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των ιδιοκτητών.

Ερήμην των μετόχων-ιδιοκτητών θα μπορούν επίσης να πωλούν επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, να εκποιούν περιουσιακά τους στοιχεία, να μεταβιβάζουν τα κερδοφόρα κομμάτια τους – ή να τα αγοράζουν οι ίδιες έναντι απαιτήσεων τους, προκειμένου να τα πουλήσουν εν συνεχεία.

Ουσιαστικά λύνονται τα χέρια των τραπεζών και των funds για να προχωρήσουν σε εκκαθάριση του επιχειρηματικού τοπίου, βάζοντας οριστικά λουκέτο σε “ημιθανείς” μη βιώσιμες επιχειρήσεις, αναδιαρθρώνοντας και στηρίζοντας όποιες έχουν δυνατότητες ανάκαμψης, “τεμαχίζοντας” μεγάλους ομίλους και πουλώντας τα αποδοτικά κομμάτια και τις κερδοφόρες θυγατρικές.