«Υπάρχει πλήρης, πληρέστατη ενημέρωση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα τεκταινόμενα στην εξωτερική πολιτική και άμυνα. Αυτό γίνεται είτε διαμέσου του υπουργείου Εξωτερικών, είτε διαμέσου των ανοιχτών διαύλων που υπάρχουν και με τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού, και δια του ιδίου του πρωθυπουργού στις τακτικές συναντήσεις που έχει με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων (…) ο κ. πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ ολίγων εβδομάδων, όπου αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα αυτά, μια εκτενέστατη συζήτηση, η οποία κάλυψε όλο το φάσμα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. 

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι στο Βερολίνο υπήρχαν συζητήσεις για το εάν θα μπορούσαμε να πάμε σε μια διευθέτηση των τεχνικών ζητημάτων, τα οποία αφορούν τις συζητήσεις που θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε. «Στο πλαίσιο αυτό δεν υπήρξε καμία απολύτως συμφωνία. Υπήρξε μία κατανόηση, εξ ου και το κείμενο του πρωθυπουργού, το άρθρο του αναφερόταν σε written understanding, δηλαδή σε γραπτή κατανόηση που δεν περιβλήθηκε τον τύπο της γραπτής συμφωνίας για δύο λόγους: πρώτον, η Τουρκία για δικούς της λόγους -θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για υποκριτική διάθεση- φρόντισε να δημοσιοποιήσει ένα κείμενο απολύτως εμπιστευτικό, τις βασικές του αρχές, ότι υπάρχει συζήτηση, και δεύτερον, αμέσως εξέδωσε NAVTEX στα ύδατα που υποτίθεται ότι θα καθήσουμε να συζητήσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, «δεν υπάρχει ζήτημα λάθους μετάφρασης, υπάρχει ένα θέμα απόδοσης των κειμένων που ενσωματώνει το πνεύμα του κειμένου. Το πνεύμα ήταν σαφές. Δεν υπήρξε ποτέ μια αμοιβαία συμφωνία που υπεγράφη, από εκείνους που είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράψουν (…) Η γραπτή αυτή κατανόηση έχει να κάνει με το ότι προφανώς πηγαίνουμε σε συζητήσεις με αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».