Σε μεγάλη διπλωματική ήττα εξελίσσεται η απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, κυρίως επειδή η Αθήνα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει.

Σε αυτή τη δημόσια τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που εξέθεσε την κυβέρνηση, και θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, το Βερολίνο «απάντησε» με την ανακοίνωση των χωρών που θα συμμετάσχουν, στις οποίες δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη, που γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία. Τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα δώσουν επίσης το «παρών».

Το θέμα το έχουν «σηκώσει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την ώρα που η κυβέρνηση «λιβανίζει» ακόμα την επιτυχία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως μιλώντας χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, είχε δηλώσει πως η Ελλάδα «κάνει κάθε προσπάθεια εμπλοκής σε κάθε προσπάθεια πολιτικής λύσης στη Λιβύη και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του Βερολίνου».

«Δεν είμαστε από τα κράτη που συμμετείχαμε στην αρχή της διαδικασίας, είναι άλλοι αυτοί που πρέπει να απαντήσουν γιατί δεν είμαστε και όχι εμείς» συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα.

Ευθύνη Μητσοτάκη, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου τόνιζει πως «αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Συνεπώς, μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη» σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ.

Βολές από το ΚΙΝΑΛ

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, το Κίνημα Αλλαγής επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι απούσα από τη συνάντηση του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης ενώ συμμετέχουν Τουρκία Αλγερία και Κονγκό.

Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό. Και δεν την απαλλάσσουν οι διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης κυβέρνησης» προσέθεσε η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

Και το ΜέΡΑ25

Βολές κατά της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25 κ. Μιχάλης Κριθαρίδης.

Ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει ότι: «εκτός των συνομιλιών για τη Λιβύη θα βρεθεί η χώρα μας στη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για το εν λόγω θέμα στο Βερολίνο την Κυριακή 19/1/2020 και στην οποία θα λάβει φυσικά μέρος και η Τουρκία, η Ιταλία και η Αίγυπτος. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά περίτρανα ότι το «ναι σε όλα» και η ανεύθυνη υπακοή σε Τράμπ-Νετανιάχου-Πολυεθνικές από τη μια και Τρόικα-Βρυξέλλες από την άλλη, μόνο επιζήμια είναι και απομονώνει τη χώρα διεθνώς».