Κοινό μέτωπο στο Αιγαίο φτιάχνει η Ελλάδα με τη Γαλλία, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μήνυμα στον Ερντογάν ότι δεν πρέπει να ξεχνά και να υποτιμά τις θέσεις των μεγάλων δυνάμεων στη γεωπολιτική σκακιέρα.


Η αλαζονεία του Ερντογάν είναι τόση μεγάλη, που δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα και κατάφερε να εκνευρίσει τον Μακρόν, βγάζοντας τον όμως παράλληλα από τη δύσκολη θέση.

Η θέση και στάση της Γαλλίας

Αν και αρχικά η Γαλλία κράτησε απόσταση και στάση αναμονής απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις Ερντογάν, τώρα μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι με «ελαφρά τη καρδία». Και αυτό γιατί μπορεί τη μία μεριά της γαλλικής ζώνης να την τραβά η Γερμανία, την άλλη όμως την τραβά η οικονομική συναλλαγή: Το νέο δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που πρόκειται να υπογράψουν τα δύο κράτη, το οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κοστίσει μέχρι και 10 δις. Ακόμη, σημείο αναφοράς η πρόσφατη δήλωση Μακρόν πως «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις».

Έρχεται το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle

Προεόρτια εμφάνιση θα κάνει σε λίγες ημέρες το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που θα σηματοδοτήσει το «τοίχος» που σηκώνει Ελλάδα και Κύπρος με τη Γαλλία, στις επεκτατικές τάσεις του Ερντογάν.
Πληροφορίες λένε ότι θα συνοδευτεί από πλήθος γαλλικών πολεμικών πλοίων, ενώ στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν πως ο απόπλους από το ναύσταθμο της Toulon γίνεται σε «ετοιμότητα μάχης», δηλαδή με πλήρες πολεμικό φορτίο το οποίο περιλαμβάνει πλήθος μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης, αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο καθώς και τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού, στόχευσης και ηλεκτρονικών παρεμβολών.

Μέσα στον Σεπτέμβριο οι υπογραφές

Η ανάγκη αναβάθμισης του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων μπροστά στις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις, διαφαίνεται αυτή τη στιγμή ισχυρή και πρωταρχική. Έτσι λοιπόν τους επόμενους μήνες αναμένεται να εκταμιευτούν τα πρώτα χρήματα από το 10ετές Εξοπλιστικό, τα οποία θα πάνε για την αγορά ανταλλακτικών και βλημάτων.
Μέχρι τις 10 του μήνα η κυβέρνηση θα έχει προχωρήσει στη δημοσιοποίηση περαιτέρω πληροφοριών για τη συνεργασία με τη Γαλλία πάνω στα εξοπλιστικά, ενώ δεν αποκλείεται να πέσουν και οι σχετικές υπογραφές.