Νάσος Ηλιόπουλος εναντίον ΝΔ: «Ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να φέρει τέτοιο ακραίο νομοσχέδιο-Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το νέο πτωχευτικό, τονίζοντας: «επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αυτό τώρα γκρεμίζεται με ένα ακραίο νομοσχέδιο που ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να φέρει», σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα».

Σε συνέντευξη του ο Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, υπογράμμισε ότι: «Είναι μια πρόταση δυσπιστίας απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. (…) Ήταν το τελευταίο εργαλείο που είχαμε στα χέρια μου ως ΣΥΡΙΖΑ για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να συζητήσει ουσιαστικά το ζήτημα. Υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας και κοινοβουλευτικής λειτουργίας και προβολής του συγκεκριμένου θέματος από τα μέσα ενημέρωσης. (…) Το θέμα ήταν οριακά θαμμένο χθες στα δελτία ειδήσεων. Η κυβέρνηση προσπάθησε να προχωρήσει αυτό το θέμα στα μουγκά, χωρίς καν να έρθει ο πρωθυπουργός στη Βουλή».

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι το νομοσχέδιο είχε συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές στη Βουλή, είπε: «Έγινε αυτό το οποίο είναι δεσμευτικό να γίνει. Ενα κοινοβουλευτικό καθεστώς, στο οποίο συνεδρίασαν οι επιτροπές, νομίζω είναι το αυτονόητο».

«Η κρισιμότητα αυτού του νομοσχεδίου, σε μια χώρα με 8% ύφεση, με 200.000 νέους ανέργους και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας, σε μία ψώρα όπου οι μισθοί μειώνονται, ο τζίρος παντού καταρρέει, να έρχεται αυτή τη στιγμή ένα νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα, που δεν τόλμησε ούτε το ΔΝΤ να φέρει ένα τόσο ακραίο νομοσχέδιο. (…) Πτωχεύουν μέχρι και φυσικά πρόσωπα. Μπαίνουν για τα επόμενα τρία χρόνια σε ένα καθεστώς οικονομικής φυλακής. Εισοδήματα που θα έχουν μετά την πτώχευση, μπορούν να κατασχεθούν. Θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και αγρότες να χάσουν τα πάντα, θεωρούμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που άξιζε να γίνει αυτή η πρόταση δυσπιστίας», υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι κίνηση ούτε εντυπωσιασμού, ούτε επικοινωνίας, είναι μία κίνηση βαθιάς πολιτικής ουσίας. Δεν γίνεται να δεχτούμε χωρίς να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που θεσμικά έχουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση, να τραβήξουμε αυτή τη συζήτηση όσο περισσότερο μπορούμε, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία φέρνει ένα νομοσχέδιο με το οποίο αντιμετωπίζει ως στρατηγικό κακοπληρωτή το σύνολο της κοινωνίας».

Εκτίμησε ότι «η Ελλάδα μετά από αυτό τον νόμο θα είναι αγνώριστη. Θα δούμε εικόνες Ισπανίας, με αστυνομικούς να βγάζουν ανθρώπους από τα σπίτια τους. Και ξαναλέω. Εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κατάρρευσης».

Ωστόσο, πολιτικά, η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα λειτουργήσει ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτό συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ; «Υπάρχει ένας δεδομένος κοινοβουλευτικός συσχετισμός, το γνωρίζουμε αυτό. Δεν περιμέναμε από τον κύριο Μητσοτάκη να αδειάσει τον υπουργό του. Δεν είναι μία κίνηση του κυρίου Σταϊκούρα, είναι μία κίνηση της Νέας Δημοκρατίας, ένα κόμμα που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ένα κόμμα που χρωστάει σχεδόν 300 εκατομμύρια. (…) Σήμερα γίνονται διαγραφές χρεών για μεγάλους, για εφοπλιστές και ο κόσμος θα χάνει τα σπίτια του».

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε πρόταση μομφής συνολικά για την κυβέρνηση της ΝΔ; «Όταν ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας γιατί δεν ζητάει αυτήν τη στιγμή εκλογές, είπε ξεκάθαρα ότι θα ήταν ανευθυνότητα από τη μεριά της αντιπολίτευσης τη στιγμή που έχει μείνει η Αττική (το επίκεντρο της πανδημίας) με 40 κρεβάτια ΜΕΘ, να ζητήσουμε εκλογές. Κατανοούμε ότι δεν είναι η στιγμή των εκλογών. Αντικειμενικά ης συνθήκη της πανδημλιας δεν το επιτρέπει αυτό, αλλά δεν θα επιτρέψουμε από την κυβέρνηση να βάλει στον πάγο τη Δημοκρατία».

Απαντώντας στο επιχείρημα, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε ο νόμος Κατσέλη, ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε: «Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν καταργήθηκε κανένα πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας. Αυτό που έγινε ήταν αντικατάσταση, όταν έληξε ο νόμος Σταθάκη-Κατσέλη, ο οποίος αντικαταστάθηκε από έναν νέο νόμο. Μπορώ καλοπροαίρετα να ακούσω μια συζήτηση για αν ήταν περισσότερο ή λιγότερο καλός, αλλά ήταν ένας νόμος, ο οποίος προστάτευε την πρώτη κατοικία και γι’ αυτό επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Σήμερα, αντί να βελτιώνουμε έναν νόμο, καταργούμε ολοκληρωτικά το πλαίσιο. Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πλαίσιο, αυτό σήμερα γκρεμίζεται. Είναι ένα πλαίσιο, το οποίο ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να φέρει».

Ουσιαστικά, τι αλλάζει στην προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ; «Ακόμα και για τους ευάλωτους, που ορίζονται όσοι έχουν τις 7.000 ετήσιο εισόδημα και νομίζω έως 10.000 οικογενειακό, η πρώτη κατοικία χάνεται. Μετατρέπεσαι από ιδιοκτήτης σε ενοικιαστή στο σπίτι σου, με ένα πλαίσιο που σου λέει ότι το νοικιάζει για 12 χρόνια, αν χάσει τρία ενοίκια σε πετάνε έξω και μετά από 12 χρόνια σου δίνουν τη δυνατότητα να το αγοράσεις, χωρίς να προσμετρώνται τα χρήματα που είχε δώσει για το δάνειο, ούτε τα νοίκια 12 ετών».