Η Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν αντέταξε τις ευρωπαϊκές αξίες απέναντι στους επικριτές της απόφασης που έλαβε να ορίσει αντιπρόεδρο Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής τον Μαργαρίτη Σχοινά

Σε τρεις γλώσσες, ώστε να το αντιληφθούν άπαντες, απάντησε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους επικριτές της απόφασης που έλαβε, να ορίσει ως αντιπρόεδρο Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής τον Μαργαρίτη Σχοινά.

Η απόφαση της Γερμανίδας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόχλησε κάποιους, οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία προκειμένου να ασκήσουν κριτική για τον τίτλο, δηλαδή την ονομασία, του χαρτοφυλακίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανάρτησε tweets σε τρεις γλώσσες, το άρθρο 2 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Ένα άρθρο που ορίζει τις θεμελιώδεις αρχές και ηθικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε, δε, ως σχόλιο, ότι «αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής».

«Η Ένωση θεμελιώνεται στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες», αναφέρει στις αναρτήσεις της η Ούροσυλα φον ντερ Λάιεν.

Αν ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, ας κοιτάξουν τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη Γηραιά Ήπειρο. Η αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας που τη συντροφεύει, είναι ένας λόγος που καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη μίας υπηρεσίας που θα εποπτεύει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Η κρίση που έπληξε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα και δη στο χειρότερο επίπεδο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους εταίρους, είναι ένας λόγος. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν αποτελεί μία θεωρητική έννοια. Είναι η βάση, από και για τον οποίο, δημιουργήθηκε η Ένωση των Ευρωπαϊκών Κρατών. Αν λησμονήσουμε τις βασικές αξίες της, αν υποκύψουμε στις μικρές καθημερινές εκπτώσεις, αν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαφυλάξει τον τρόπο ζωής που αρμόζει στους Ευρωπαίους και όσους επιλέγουν να ζήσουν και να προσφέρουν στην Ευρώπη, τότε τομ εγχείρημα της Ένωσης θα έχει αποτύχει.

Αυτή είναι η ουσία του μηνύματος που στέλνει η πρόεδρος της Κομισιόν, στους επικριτές του τίτλου που φέρει το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά.