Από το βήμα της Βουλής, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω στην εφαρμογή της τροπολογίας που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες και προβλέπει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές που δεν μπορούν να είναι με φυσική παρουσία στις τάξεις των σχολείων.


Μάλιστα, ανέφερε ότι το χθεσινό δελτίο τύπου της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δικαιώνει πλήρως τις ενέργειες του υπουργείου και αποκαλύπτει την παραπληροφόρηση που υπήρξε: «Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση κάποιοι ψάχνουν νέες άμυνες. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αναστάτωση γιατί έδειξε σε τι βαθμό υπάρχει παραποίηση και παραπληροφόρηση. Κάποιοι προσπαθούν να συνεχίσουν την παραπληροφόρηση και λένε τώρα ότι κάνουμε πίσω. Το διαμηνύω λοιπόν, ούτε βήμα πίσω, προχωράμε όπως ξεκινήσαμε για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και ναι έχουμε προβλέψει όλο το πλαίσιο σε κάθε λεπτομέρεια.

Κάνουμε το καθήκον μας και πάντα λαμβάνουμε μέριμνα για την προστασία όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, προβλέπουμε αυτή τη δυνατότητα για τα παιδιά μας που μένουν σπίτι για να έχουν και αυτά δικαίωμα στην εκπαίδευση σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες που ζούμε. Να μπορούν να συνδεθούν ψηφιακά με την τάξη τους και να μην αποκοπούν από την εκπαιδευτική διαδικασία επειδή προστατεύουν τη δημόσια υγεία».

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε λίγο στα Προπύλαια 

Νέα διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης οργανώνουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αυτή την ώρα στα Προπύλαια.

Κεντρικό σύνθημα: «Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, το δημόσιο σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας».

Διαδηλώσεις επίσης θα γίνουν σε:

Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Βενιζέλου 13:00

Ηράκλειο, Περιφερειακή Διεύθυνση 12:00

και σε όλες τις μεγάλες πόλεις

ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ καλούν δασκάλους και καθηγητές σε μαζική κινητοποίηση ενώ χαρακτηρίζουν «νεοφιλελεύθερο και αντιεκπαιδευτικό» το περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου και παράλληλα εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τροπολογία – big brother για ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων από τις τάξεις, όταν θα απουσιάζουν μαθητές λόγω υγείας.

H Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αποφάνθηκε ότι σε περιπτώσεις πανδημίας, είναι νόμιμη η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά απαγορεύεται η καταγραφή και αποθήκευση των μαθημάτων.

«Το νομοσχέδιο ήρθε εν μέσω πανδημίας σε μία περίοδο στην οποία ήταν αδύνατο να λειτουργήσει ο συνδικαλισμός. Είχαν περισταλεί οι ατομικές ελευθερίες των πολιτών, παράλληλα απαγορευόταν η δυνατότητα του συνέρχεσθαι και γι’ αυτό το λόγο αντιδράσαμε έντονα, ζητώντας ό,τι συμβεί, να συμβεί όταν είναι ανοιχτά τα σχολεία, ανοιχτή η κοινωνία, ώστε να μπορούν και οι εκπαιδευτικοί να διαβουλευτούν και να αποφασίσουν. Η θέση της κυρίας Υπουργού ότι μπορούν κάποιοι εν μέσω εγκλεισμού και καραντίνας να διαβουλεύονται κατά μόνας από την οικεία τους μάς βρίσκει εντελώς αντίθετους», είπε χαρακτηριστικά την Τετάρτη 13/5, μιλώντας στο news247.gr, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.

Όσον αφορά τα επιμέρους ζητήματα του νομοσχεδίου που σχετίζονται με την Τράπεζα Θεμάτων από την Α’ Λυκείου και την ύπαρξη της βάσης του 10 σε κάθε μάθημα του Γυμνασίου για την προαγωγή και την απόλυση του μαθητή, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ μιλάει για αυστηροποίηση της εκπαίδευσης.

Όπως τονίζεται επίσης σε κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων των εκπαιδευτικών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, «τόσο το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, όσο και η τροπολογία αποτελούν, εκ μέρους της κυβέρνησης, προσπάθεια εκμετάλλευσης της κρίσης της πανδημίας με επιδίωξη να συνεχιστούν οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές σε βάρος της δημόσιας Εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών».

Μεταξύ των άλλων τάσσονται κατά της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, των συγχωνεύσεων, καταργήσεων, κατηγοριοποιήσεων σχολικών μονάδων, της αξιολόγησης καθώς και κατά της σχολειοποίησης του νηπιαγωγείου ενάντια σε κάθε επιστημονικό δεδομένο.

Επισημαίνουν ότι οι αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα δεν έχουν σχέση με την ολόπλευρη μόρφωση και τις κοινωνικές ανάγκες και τονίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν «την, ενάντια σε κάθε επιστημονικό δεδομένο, σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου. Δε θα ανεχτούμε και θα ακυρώσουμε στην πράξη την προσπάθεια δημιουργίας οργουελικού περιβάλλοντος στα σχολεία μας και μετατροπής της σχολικής τάξης σε τηλεοπτικό στούντιο».

Ζητούν επίσης να μην περάσει η ρύθμιση για ανώτερο ηλικιακό όριο εγγραφής στα ΕΠΑΛ τα 17 έτη, καθώς κλείνει ο δρόμος για χιλιάδες μαθητές να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στην ειδικότητα της επιλογής τους. Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απορρυθμίζει την παροχή δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ.

Ζητούν, τέλος να μην επιστρέψει ο αναχρονιστικός θεσμός της «διαγωγής» στα απολυτήρια του Γυμνασίου και του Λυκείου, να μην επιστρέψει η εξοντωτική, διαβλητή και πανάκριβη για τις οικογένειες Τράπεζα Θεμάτων.