Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει πως υπάρχουν και άλλα όπλα ενάντια στον κορονοϊό πριν το lockdown- Αρχές της νέας χρονιάς το εμβόλιο- Για Θεία Κοινωνία: «Δεν σχολιάζω θέματα πίστης»

Σε τηλεοπτική του παρέμβαση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως υπάρχουν και άλλα όπλα πριν το lockdown και ότι η κυβέρνηση έχει να προσμετρήσει την κοινωνία και τους ανθρώπους που αγωνιούν και παράλληλα να προστατεύσει τις ζωές τους.

Εξήγησε ότι σε χώρες που εφαρμόστηκαν πολλά μέτρα ενώ αυτά που ίσχυαν ήδη δεν εφαρμόζονταν, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και πως αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει μια ομαδική προσπάθεια, καθώς τα υγειονομικά δεδομένα δυσκολεύουν.

Χαρακτήρισε τους επόμενους πολύ δύσκολους και γι’ αυτό απαιτείται μια σημαντική προσπάθεια από όλους έως ότου η επιστήμη βοηθήσει την κατάσταση με ένα εμβόλιο «που δεν είναι μακριά».

Για το ενδεχόμενο καθολικού lockdown, ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν είναι το επόμενο βήμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς υπάρχουν και αρκετά ακόμη όπλα στη φαρέτρα της πολιτείας και με οδηγό τον υγειονομικό χάρτη.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα τοπικά lockdown δεν είναι κάτι που βγαίνουν από το τραπέζι ωστόσο πρόκειται για ένα μέτρο που δεν προαναγγέλλεται. Κάλεσε ξανά τους πολίτες να φορούν μάσκα, να τηρούν τους κανόνες και να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες.

Για το εμβόλιο 

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες που «τρέχουν» εμβόλια για τον κορονοϊό και βρίσκονται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, καλά νέα θα μπορούσαν να υπάρχουν στο τέλος της χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης.

Επεσήμανε ότι οι πρώτες δόσεις εμβολίων θα παραδοθούν την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς υπάρχει συμφωνία να μοιραστούν τα εμβόλια βάση αλγορίθμου ανάλογα με τον αριθμό κατοίκων ανά χώρα. Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί.

Για Θεία Κοινωνία: «Δεν σχολιάζω θέματα πίστης»

Ερψτηθείς για τη Θεία Κοινωνία και την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει, ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Θέματα πίστης δεν σχολιάζω. Το θέμα έχει να κάνει με αποφάσεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας, που έχουν παρθεί από κοινού. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις εφαρμόζονται για αυτούς που θέλουν να δηλώσουν ή να συμπεριφερθούν διαφορετικά. Μιλάμε για την αγάπη στους άλλους ανθρώπους, αυτό σημαίνει ότι προστατεύουμε τον συνάνθρωπό μας. Η έκκληση προς όλους, ανεξαιρέτως, είναι να αγαπάμε τον διπλανό μας, να τον προστατεύουμε και να νοιαζόμαστε γι’ αυτόν».