Καθώς μπήκαμε στο τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν την έναρξη της σταδιακής άρσης των απαγορεύσεων, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ακόμη 8 καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 2620.


Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης ακόμα τρία θύματα από επιπλοκές της νόσου σε 24 ώρες, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 143. Πρόκειται για άνδρα 57 ετών ο οποίος «έφυγε» στο «Σωτηρία» τα ξημερώματα. Ένας 88χρονος άνδρας και ένας 83χρονος κατέληξαν επίσης στο ΝΙΜΤΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα 37 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ 77 ασθενείς εξήλθαν από ΜΕΘ. Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 78.207 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας εξάλλου ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα ξεκινούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό. Ο λοιμωξιολόγος τόνισε επιπρόσθετα πως τα φάρμακα για την υπέρταση δεν αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από τον ιό.

Κρίσιμο το επόμενο δεκαπενθήμερο
Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε πως το επόμενο 15ημερο θα είναι εξίσου κρίσιμο για την πορεία διασποράς του κορωνοϊού. «Εάν τηρήσουμε τα μέτρα πρόληψης και αν περιορίσουμε τις συναθροίσεις μας σε χώρους συνωστισμού θα έχουμε μικρότερο κίνδυνο διασποράς του ιού. Οφείλουμε στον εαυτό μας να παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ακόμα δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε τη νόσο. Εάν κριθεί απαραίτητο θα επέμβουμε όπου χρειαστεί».

Για τη ρεμδισεβίρη
Ως προς την έγκριση της ρεμδισεβίρης από τις ΗΠΑ, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως πρόκειται για επείγουσα έγκριση λόγω των εκτάκτων καταστάσεων. Επίσημη έγκριση θα υπάρξει εάν υπάρξουν και περισσότερα θετικά δεδομένα. Επιπρόσθετα το φάρμακο μειώνει κατά 30% το χρόνο θεραπείας. Δίνεται ενδοφλέβια για 10 μέρες μία φορά την ημέρα.

Ο R0 είναι πολύ κάτω από 1
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η πολιτεία προχωρά σε σταδιακή άρση μέτρων και υπογράμμισε πως ενεργός αριθμός της επιδημίας [R0] είναι ο σημαντικότερος δείκτης για το τι κάνουν με τα μέτρα. Χρησιμοποιούνται και άλλοι δείκτες, είπε. Σε αυτό το πλαίσιο διευκρίνισε πως το αριθμός R0 είναι στη χώρα μας πολύ κάτω από 1.