Στη σύσκεψη στο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας, ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε εκτενώς τον πρωθυπουργό για την κατάσταση της επιδημίας στη χώρα μας

Στην τακτική πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, o Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων, Κίμων Δρακόπουλος.

Τι είπε ο Τσιόδρας στον πρωθυπουργό

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην εισήγησή του παρουσίασε τα στοιχεία με τους αριθμούς των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων καθώς και με τα στατιστικά για την εικόνα μετάδοσης του ιού σε κάθε περιοχή.

Πρόβλημα και στη Θεσσαλονίκη

Ακόμη, ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τη Θεσσαλονίκη, όπου τα κρούσματα έφτασαν τα 280 μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης -που ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά το μεγάλο πάρτι στο ΑΠΘ.

Δραματική αύξηση των θανάτων

Το τελευταίο 4ήμερο 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, που σημαίνει μέσο όρο 10 θανάτων κάθε ημέρα, ενώ αυτός ο αριθμός ήταν 6,4 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και 4,7 το πρώτο επταήμερο του Οκτωβρίου.

Δηλαδή ο μέσος ημερήσιος όρος των θανάτων εμφανίζεται να διπλασιάσθηκε μέσα σε 10 σχεδόν ημέρες. Από την άλλη πλευρά τις τέσσερις τελευταίες ημέρες μειώθηκε το «μερίδιο» της Αττικής στη διασπορά κορωνoϊού στο 43% από 59% που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αύξηση κρουσμάτων σε Ιωάννινα και Κοζάνη

Έτσι λοιπόν τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζεται τεράστια αύξηση κρουσμάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό των περιοχών, σε Ιωάννινα, Κοζάνη αλλά και Καστοριά όπου αντιστοίχως το τελευταίο δεκαήμερο καταγράφει 117,155 και 194 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους όταν το όριο συναγερμού είναι τα 50 κρούσματα στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα. Για να γίνει αντιληπτή αυτή η υπέρβαση αναφέρεται ότι κάθε 24ωρο –το τελευταίο δεκαήμερο- στην Κοζάνη εντοπίζονται κατά μέσο όρο 24 κρούσματα. Κι αυτό όταν ο αριθμός φορέων κάθε ημέρα για να μην ήταν η περιοχή σε κατάσταση συναγερμού, θα έπρεπε να ήταν περίπου επτά.

Ο πρωθυπουργός το απόγευμα θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων.