Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορωνοϊό

Αποφασίστηκαν μέτρα τόνωσης των επιχειρήσεων

Οι σχετικές ανακοινώσεις για τις σχολικές μονάδες θα γίνουν την Κυριακή

Σε 46 ανέρχεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα


Μέχρι το πρωί του Σαββάτου, ο αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 46, μετά και τη θετική διάγνωση ενός 48χρονου άνδρα από την Εύβοια.

Ο 48χρονος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς και φέρεται να συμμετείχε στην προσκυνηματική ομάδα, η οποία στα τέλη Φεβρουαρίου ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους και το Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, ξεκαθάρισε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος των κρουσμάτων, καθώς ο ιός «μπορεί να μεταδοθεί εύκολα, κάτω από τη μύτη μας, από ανθρώπους με ήπια συμπτώματα».

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Το πρωί του Σαββάτου, παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στόχος ήταν η εξέταση όλων των τελευταίων εξελίξεων γύρω από το ζήτημα, τα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς και οι επιπτώσεις στην οικονομία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο γενικός γραμματέας πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Οι σχετικές ανακοινώσεις για τις σχολικές μονάδες θα γίνουν την Κυριακή. Παράλληλα, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα συγκεκριμενοποιήσουν και θα ανακοινώσουν από κοινού τη Δευτέρα, μέτρα για τους τομείς της οικονομίας και τις περιοχές που πλήττονται από τη λήψη των κυβερνητικών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ανακοινώσαμε μια πρώτη δέσμη μέτρων περί αναστολής καταβολής ΦΠΑ των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού» υπενθύμισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

«Υπάρχουν κλάδοι, όπως τα catering, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα που έχουν μεγάλη πτώση (σ.σ. στον τζίρο)» έσπευσε να απαντήσει ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις για να κρατήσουν τους εργαζομένους τους».

Εξήγησε δε, ότι «όσοι αποδεικνύουν την κάθετη πτώση του τζίρου τους που οφείλεται στον κορονοϊό, θα έχουν από το κράτος όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να περάσουν τον κάβο».

«Δεν θα τους αφήσουμε να καταστραφούν. Αυτό είναι μήνυμα για εκείνους που είναι νόμιμοι, έκοβαν αποδείξεις και μπορούν να αποδείξουν τη μείωση του τζίρου» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Τα παραπάνω μέτρα, όπως επανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης, θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ακριβής κατάλογος των παρεμβάσεων θα ανακοινωθεί είτε την Κυριακή, είτε τη Δευτέρα.