Ο Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε πως στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, περισσότερα από χίλια άτομα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία κατηγορώντας, παράλληλα, την Άγκυρα ότι αρνείται να συνεργαστεί με τις ελληνικές Αρχές.


Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου σημείωσε ότι η Τουρκία έχει «σηκώσει τείχη» με τη δικαιολογία του κορονοϊού και έκανε λόγο για μηδενική ανταπόκριση από την πλευρά της Άγκυρας.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία Τουρκίας-Ευρώπης, τόνισε: «Η συμφωνία είναι ένα στενό κολάρο για την Ελλάδα. Επιστρέφονται μόνο όσοι έχουν βρεθεί στα νησιά, δεν δέχονται επιστροφές από την ενδοχώρα. Κι αυτό είναι κάτι που διεκδικεί να αλλάξει η Ελλάδα στη νέα κοινή συμφωνίας Ευρώπης και Τουρκίας».

Τέλος, αναφορικά με τις μετεγκαταστάσεις των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι πρόκειται για την πιο ευάλωτη ομάδα μεταναστών και προσφύγων και πρόσθεσε: «Έχουμε 5.000 ασυνόδευτα. Πολύ μεγάλος βάρος, δυσανάλογο στις δυνατότητας της χώρας. Θέλαμε να πείσουμε τους εταίρους για να συνεργαστούμε για να μετεγκατασταθούν και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν ήταν εύκολο. Έχουμε ένα πρόγραμμα 1.600 μετεγκαταστέσεων που είναι σε εξέλιξη. Δεκατρία κράτη-μέλη έχουν ανταποκριθεί λέγοντας ότι είναι έτοιμα να υποδεχτούν παιδιά».