Δεν υπάρχει κανένας θάνατος προσφύγων και μεταναστών από τον Covid-19, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πολύ χαμηλός ο αριθμό των κρουσμάτων ανά πληθυσμό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Μουζάλα από το ΣΥΡΙΖΑ.


Για τα κρούσματα κορονοϊού στις δομές προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα έδωσε λεπτομέρειες την Τετάρτη στη Βουλή ο Νότης Μηταράκης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Μουζάλα από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε πως δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από τον κοροναϊό στις δομές, ενώ συμπλήρωσε πως «τα κρούσματα (στις δομές) είναι στο 0,2%.

Δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στα νησιά, παρότι και στη Μόρια και στη ΒΙΑΛ και στο Βαθύ σχεδόν καθημερινά γίνονται έλεγχοι από άτομα τα οποία εκδηλώνουν κάποια συμπτώματα και κάθε μέρα -δεν το κρύβω- έχουμε την αγωνία, περιμένοντας από τον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα» είπε ο κ. Μηταράκης, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής τα νησιά παραμένουν «καθαρά», και ότι από τις ενενήντα τρεις δομές, έχουμε κρούσματα σε τρεις.

Ειδικότερα, για το Κρανίδι είπε ότι η δομή τέθηκε σε περιορισμό από την πρώτη στιγμή, ενώ ελέγχθησαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής και δεν υπάρχει καμία μετάδοση του ιού από τις δομές προς την τοπική κοινωνία.

Απαντώντας στην πρόταση του κ. Μουζάλα «να φτιαχτούν «κέντρα καραντίνας» στα νησιά για μελλοντικές εισόδους» ο κ. Μηταράκης είπε ότι υπάρχουν εν ενεργεία αναρρωτήρια εκτός δομών και στη Λέσβο και στη Χίο και στη Σάμο, σε περίπτωση που θα χρειαστούν, «γιατί αυτήν τη στιγμή θέλω να σας πω ότι οι ροές τον Απρίλιο είναι μηδενικές».

Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στο θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών, ενώ για την επόμενη ημέρα του COVID-19, είπε ότι «δεν χρειάζεται να ανοίξουν τα σχολεία εκτός από την Γ’ Λυκείου. Ας μην οδηγήσουμε το λαό μας σε «Βατερλό» μετά απ’ αυτή την προσπάθεια που έκανε».

Τέλος, απηύθυνε έκκληση για τον κρατούμενο Δημάκη, «που η ζωή του βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο [..] Ξεκίνησε ένα λάθος, μην το αφήσετε να γίνει έγκλημα».