Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η κυβέρνηση με αφορμή την παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος του Γ. Λαγού και του Ν. Μίχου για την επίθεσης μελών της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη το 2013. Και αυτό, γιατί όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που επέφερε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την απαλλαγή του ευρωβουλευτή και του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο κ. Πέτσας, επεσήμανε: «Η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή, δίχως να μπει στην ουσία της υπόθεσης, γιατί αυτό επιβάλει ο ποινικός κώδικας. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής απαλλάσσονται εξαιτίας των αλλαγών που έφερε στον Ποινικό Κώδικα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείουτης Αθήνας, όπου εκδικάζεται η επίθεση χρυσαυγιτών σε βάρος του κοινωνικού χώρου «Συνεργείο» το 2013 στην Ηλιούπολη, ζήτησε την παύση της ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων και ανέλυσε όλα τα αδικήματα υπό το νέο πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα που -όπως σημείωσε- έφεραν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές: «Επειδή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο με το νέο Ποινικό Κώδικα εξαντλώ την πρότασή μου στο δικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορούμενους, καθώς υπάρχουν κωλύματα δικονομικού χαρακτήρα».

Όπως είπε η εισαγγελέας, με τα νέα δεδομένα του Ποινικού Κώδικα, το αδίκημα της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας έχει καταργηθεί και η κατηγορία θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Όμως, και με τη μετατροπή, η νέα δίωξη θα πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη, αφού η έγκληση δεν υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του χώρου αλλά τον πολιτικώς ενάγοντα. Τόνισε, επίσης, πως για την πράξη που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 2 έτη ή χρηματική ποινή, έχει παύσει υφ’ όρου η ποινική δίωξη, σύμφωνα με τον νόμο 4411/2016.

Για την κατηγορία της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, η εισαγγελέας επισήμανε πως εφόσον δεν προκύπτει από ιατροδικαστική έκθεση εάν πράγματι οι βλάβες του πολιτικού ενάγοντα ήταν επικίνδυνες, καθώς ο ίδιος αρνήθηκε την εξέτασή του από ιατροδικαστή και δεν προσκομίστηκε ποτέ σχετική ιατρική βεβαίωση, το δικαστήριο πρέπει να σχηματίσει κρίση από τις καταθέσεις. Η εισαγγελέας εκτίμησε πως οι μαρτυρικές καταθέσεις είναι αντιφατικές και δεν προσδιορίζουν το μέγεθος των βλαβών του θύματος.