Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά πως για να μπορέσει να πετύχει στον τομέα της Οικονομίας και να έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων προκειμένου να εφαρμόσει φιλολαϊκά μέτρα, θα πρέπει να καταφέρει να πείσει τους εταίρους για τη μείωση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία είχε δεσμεύσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός προεκλογικά έλεγε ότι θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες του «μάχες» και μένει να δούμε εάν οι εταίροι – οι οποίοι ούτε θέλουν να ακούν για παρέκκλιση από τα συμφωνημένα – θα πειστούν να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους. Στο πλαίσιο αυτό,  κ. Μητσοτάκης θα έχει επαφές τις επόμενες ημέρες με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ  ενώ στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου με συναντηθεί και με άλλους  ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον Εμανουέλ Μακρόν και τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει για το αναπτυξιακό του σχέδιο, για το «κύμα» μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει, ενώ απώτερος στόχος του θα είναι να τους πείσει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Κατά τα λοιπά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται μία σειρά μέτρων τα οποία – κατά πληροφορίες – αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ένα τετραετές σχέδιο που θα περιλαμβάνει μία σειρά παρεμβάσεων για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.  Ειδικότερα, αναμένεται να ανακοινωθούν τα εξής μέτρα:

  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε τέσσερις ετήσιες δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργοδοτικές εισφορές για την κύρια ασφάλιση θα μειωθούν από το 13,33% συνολικά στο 9,9%. Η ετήσια μείωση θα είναι στο 0,8575% ενώ αντιστοίχως, η εισφορά των εργαζομένων θα μειωθεί από το 6,66% στο 4,95%.
  • Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγοης των νομικών προσώπων από το 24% στο 20%
  • Θέσπιση μειωμένου συντελεστή 9% στην κλίμακα των φυσικών προσώπων. Το εν λόγω μέτρο θα ευνοήσει κυρίως αυτοπασχολούμενους , ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων κ.α.
  • Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους επιαγγελματίες.