Μηταράκης: Αποφασιστική η αντίδραση της κυβέρνησης στον Έβρο

Μηταράκης Αποφασιστική η αντίδραση της κυβέρνησης στον Έβρο

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης 

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη 

Να αποτρέψει τις προσπάθειες παραβίασης των συνόρων 

Από τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή 

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα 


«Η αναστολή της διαδικασίας ασύλου στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ότι η χώρα μας δεν θεωρεί όσους εισέρχονται παράνομα ως πρόσφυγες, αντίθετα πρόκειται για άτομα που εκμεταλλεύεται η γείτονα χώρα, προκειμένου να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης.  

 Αναφορικά με τη διασπορά fake news από μεριάς της Τουρκίας ο  Νότης Μηταράκης υπογράμμισε: «Αύριο, στις Βρυξέλλες θα παρουσιάσω όλα τα σχετικά στοιχεία. Μιλάμε καθημερινά με τους ομολόγους μου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίοι έχουν πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων θα βρίσκονται σε λίγες ώρες στη χώρα μας, δείχνει την ενεργό στήριξη τους, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Ζητάμε την ευρωπαϊκή στήριξη, αλλά κινούμαστε και ανεξάρτητα, θωρακίζοντας τα σύνορα της χώρας μας». 

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου για την παρουσία των Σωμάτων Ασφαλείας στον Έβρο καθώς και του κόσμου, τη χαρακτήρισε συγκινητική,  λέγοντας ότι «πάνε εθελοντές, προσφέρουν φαγητό και βοηθούν με κάθε τρόπο. Αυτή η παλλαϊκή ενότητα που δημιουργείται και στα νησιά και στον Έβρο, είναι κρίσιμη σε μια δύσκολη περίοδο. Δεν είναι περίοδος για εσωτερικές έριδες, ούτε για ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να προστατέψει τα εθνικά σύνορα και τους Έλληνες πολίτες. Αντιπολίτευση από βδομάδα». 

Όσον αφορά το αυριανό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεωνο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «ζητάμε στήριξη και στην προστασία των συνόρων, αλλά και στα έκτακτα μέτρα που έχουμε λάβει. Επιπλέον, ζητάμε την άσκηση πίεσης προς τη Τουρκία, ώστε να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αυτή τη στιγμή, η γείτονα χώρα διαδίδει ψευδείς ειδήσεις και εργαλειοποιεί ανθρώπους, για να εκβιάσει την Ευρώπη». 

Ο υπουργός υπογράμμισε πως στα νησιά αποσυμφόρηση γίνεται συστηματικά, σε χαμηλούς τόνους, ώστε να μην αποτελέσει θελκτικό παράγοντα για τις ροές: “Αντιμετωπίσαμε τις αυξημένες ροές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου με ισόποση αποσυμφόρηση. Από το β’ εξάμηνο του 2019 έως σήμερα, έχουν μετακινηθεί από τα νησιά 18.700 άτομα”. 

Τέλος, για τα κλειστά κέντρα ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι «για λόγους ασφαλείας, θα ήταν πολύ σημαντικό να είχαμε ήδη κλειστά κέντρα» και συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτοί που φθάνουν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας δεν υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου, κρατούνται και θα μεταφερθούν στα ΠΡΟΚΕΚΑ». 

«Είναι δική μας ευθύνη η προστασία των συνόρων μας και του ελληνικού λαού. Είναι μια δύσκολη μάχη που δίνουν τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες δυνάμεις. Ήδη, βλέπουμε καλά αποτελέσματα», κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης.