Από τη Λέσβο όπου έφτασε σήμερα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε πως η πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των κατοίκων και των μεταναστών.


Ο κ. Μηταράκης, αναφερόμενος στην έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Μόρια με την πυρκαγιά και την καταστροφή του ΚΥΤ, υποστήριξε:

«Από τις πρώτες στιγμές προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των κατοίκων και των μεταναστών με την εκκένωση της δομής χωρίς θύματα, με την προστασία της περιμέτρου. Εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη παροχή ιατρικής βοήθειας. Τα νησιά μας σήκωσαν ένα πολύ μεγάλο βάρος και δικαιούνται τον σεβασμό όλων μας και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της.

Εμείς, ως χώρα, θα συνεχίσουμε πρώτα με τη φύλαξη των συνόρων μας και κυρίως με την αποσυμφόρηση των νησιών, έχοντας μέχρι στιγμής μετακινήσει από τη Λέσβο 14.000 μετανάστες.

Σήμερα ετοιμάζεται ο προσωρινός χώρος φιλοξενίας, απαραίτητος για την ανακούφιση των μεταναστών, και μέσω των rapid test που ξεκινούν σήμερα από τη Λέσβο εργαζόμαστε συνολικά για την προστασία της δημόσιας υγείας».