Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τριτολογία του στη Βουλή, στα πλαίσια της σημερινής συζήτησης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι θα υπάρξει αναστολή των πλειστηριασμών και πως τα Χριστούγεννα θα ενισχυθούν οικονομικά τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Αναστολή πλειστηριασμών

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρόταση για αναστολή των πλειστηριασμών, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι καθ’όλη τη διάρκεια του lockdown αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ ετοιμάζεται νέα ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης για περαιτέρω «πάγωμα» τους, εντός των επόμενων ημερών.

Ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών

Αναφερόμενος στην οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν οι πιο αδύναμοι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τα εξής: «Το πώς, πόσα χρήματα και πώς θα τα δώσουμε θα τα αξιολογήσει το υπουργείο Οικονομικών. Εφ’ όσον υπάρχει η ταμειακή δυνατότητα, η κυβέρνηση θα δώσει απτή στήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη».

Διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα σχολεία θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στα τέλη του μήνα. «Δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή -και ίσως να μην είναι και χρήσιμο- να πραγματοποιήσουμε μαζικά τεστ στα σχολεία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «την μεθεπόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε σε έξυπνα και στοχευμένα τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ώστε να δούμε εάν υπάρχει διασπορά του ιού μεταξύ αυτών. Μπορούμε να ανοίξουμε τα σχολεία στα τέλη Νοεμβρίου. Έχουμε τα εργαλεία και τα κατάλληλα μοντέλα».

Προγράμματα στήριξης των σχολικών μονάδων με laptop

Όσον αφορά τα σχολεία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προγράμματα υποστήριξης των μονάδων με laptop, υπογραμμίζοντας ότι έχουν δοθεί πάνω από 40.000 μέχρι στιγμής, ενώ ο στόχος να φθάσουν αυτά τις 90.000 έως το Φεβρουάριο του 2021. «Θα ζητήσω από το Υπουργείο Παιδείας εάν γίνεται να επισπευσθεί», προσέθεσε.

Το εμβόλιο θα έρθει και θα αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια

Μιλώντας για το ζήτημα του εμβολιασμού, ζήτησε από τα κόμματα να υποδείξουν έναν συνομιλητή με το υπουργείο Υγείας και ειδικά την Επιτροπή Εμβολιασμού για τη στρατηγική σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τα εξής: «Το εμβόλιο θα έρθει. Και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω μας αυτήν την περιπέτεια. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να αντέξουμε. Σε όσους μας κατηγορούν για το μοντέλο του ακορντεόν σχετικά με το lockdown, θα τους ζητήσω να μας καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις. Να μην ξανακάνουμε το λάθος του εφησυχασμού, όταν θα ξανανοίξουμε».

Αν όλοι γυρίζαμε το ρόλοι του χρόνου πίσω, θα παίρναμε νωρίτερα δραστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός, με διάθεση αυτοκριτικής, αναφέρθηκε εκτενώς και στην ιδιαιτέρως  επιδημιολογικά επιβαρυμένη εικόνα της Θεσσαλονίκης.

«Ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης πιστεύω εάν όλοι γυρίζαμε το ρόλοι του χρόνου πίσω θα παίρναμε νωρίτερα δραστικά μέτρα. Το λέω ξεκάθαρα. Η ευθύνη βαρύνει πρωτίστως την κυβέρνηση και κατόπιν τους τοπικούς άρχοντες. Η ταχύτητα αύξησης των κρουσμάτων μάς επιτρέπει να πούμε πως πέσαμε έξω, κυβέρνηση, ειδικοί και επιδημιολόγοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός και ολοκληρώνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια, είπε:

«Τώρα θέλω να διαβεβαιώσω πως γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Το Διαβαλκανικό έχει ήδη μπει στην εφημερία. Δεν θα πρέπει να υπάρχει κρεβάτι, που να μην αξιοποιηθεί και αυτό γίνεται. Θα πρέπει και εσείς να αναγνωρίσετε πως εάν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη τότε που τη ζητούσατε θα είχαμε σπαταλήσει πόρους, χωρίς να έχουμε χρησιμοποιήσει. Εμείς ακολουθούμε το μοντέλο να χρησιμοποιούμε κλίνες του ιδιωτικού τομέα, όταν τις χρειαζόμαστε».

Ολόκληρη η τριτολογία του πρωθυπουργού στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σε σχέση με  την αντιμετώπιση της πανδημίας