Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Μην έρχεστε όσοι δεν δικαιούστε άσυλο

Από την Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο περιθώριο των δηλώσεων στο Δ’ Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας

Έστειλε μήνυμα σε πρόσφυγες και μετανάστες

που ετοιμάζονται να έλθουν στην πατρίδα μας

Μην έρχεστε


Ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας… Μην έρχεστε. Γιατί ο δρόμος που σας οδηγούν οι διακινητές, τους οποίους πληρώνετε αδρά, δεν οδηγεί στην ενδοχώρα και στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής».

«Η πολιτική μας άλλαξε, τα σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται καλύτερα και αυτό μας το επιβεβαιώνει η τοπική κοινωνία. Και τα θαλάσσια σύνορά μας φυλάσσονται καλύτερα. Το νομικό μας πλαίσιο έγινε αυστηρότερο και ευέλικτο. Ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά, οι αποφάσεις μας υλοποιούνται. Ζητώ να πέσουν οι τόνοι, γιατί είναι προς όφελος της χώρας να κατασκευαστούν σύγχρονες δομές».

Για την τουρκική προκλητικότητα: ««Η στάση μας είναι ψύχραιμη απέναντι στην επιθετική παραβατικότητα, δεν πρέπει να παρερμηνεύεται, ούτε να υποτιμάται αλόγιστα. Οι δυνάμεις της ειρήνης και του δικαίου δεν φωνασκούν, δεν προκαλούν αλλά ξέρουν και να αντιδρούν. Ο χάρτης της πραγματικότητας είναι ένας και ουδείς μπορεί να ξαναζωγραφίζει περιοχές της υδρογείου χαράζοντας ζώνες».

Για την κατάσταση στη Λιβύη: Οι απόψεις μας συμπίπτουν και για τα θέματα της ΝΑ Μεσογείου. Κανένα άκυρο έγγραφο μεταξύ Τουρκίας και του πολιτικού προσωπικού της Λιβύης δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα. Η περιοχή δεν έχει ανάγκη από εισαγόμενες κρίσεις που έρχονται από μακριά.