Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος μήνας για την πορεία της νόσου στη χώρα μας.

«Η υγειονομική κρίση δεν γνωρίζει κοινωνικές ομάδες. Εάν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε» υπογράμμισε.

«Στην Ελλάδα ήμασταν μπροστά από τις εξελίξεις. Πολύ νωρίς διαχωρίστηκαν νοσοκομεία, έκλεισαν σχολεία και καταστήματα».

Και στους επιστήμονες το επίδομα των 800 ευρώ από την κυβέρνηση.

«Δεν δεν ανέχομαι είναι προειδοποιήσεις του στιλ «θα λογαριαστούμε». Δεν θα λογαριαστώ με κανέναν αλλά θα δώσω λογαριασμό σε όλους» τόνισε ο πρωθυπουργός.


Στα έγκαιρα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής, μιλώντας στη συζήτηση για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα απέναντι στη νόσο

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο Απρίλιος ίσως αποδειχτεί κρίσιμος για την πορεία της νόσου στη χώρα μας.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «στην Ελλάδα ήμασταν μπροστά από τις εξελίξεις, Πολύ νωρίς διαχωρίστηκαν νοσοκομεία, έκλεισαν σχολεία και καταστήματα. Κι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μια ουδέτερη χρονικά στιγμή, γιατί στον Έβρο δοκιμαζόταν η αντοχή των ευρωπαϊκών συνόρων».

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «φαίνεται να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες Ιταλίας, Ισπανίας, ΗΠΑ κ.α. Όχι χωρίς μεγάλο κόστος. Πήραμε αυστηρά μέτρα, πρωτόγνωρα σε συνθήκες ομαλότητας. Η κοινωνία στη μεγάλη της πλειοψηφία τα στήριξε».

Ωστόσο, δήλωσε με νόημα πως «αντιλαμβάνομαι την κόπωση των πολιτών. Όμως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση. Ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε».

Ταυτόχρονα επεσήμανε: «Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό» επισημαίνοντας ότι απορρίπτει κάθε αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία. «Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε.

Κάνοντας σχόλιο για την ενίσχυση των υγειονομικών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «κινηθήκαμε και εξακολουθούμε να κινούμαστε ταχύτατα στην προμήθεια υγειονομικού υλικού. Όλες οι χώρες αυτή τη στιγμή διεκδικούν αυτά τα υλικά. Καθημερινά εξασφαλίζουμε το υγειονομικό προσωπικό, τις δυνάμεις ασφαλείας και τη Βοήθεια στο Σπίτι με προστατευτικό υλικό».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός εστίασε στη συμβολή των ιδιωτών για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, λέγοντας πως «συγχαίρω όλους τους φορείς και τα ιδρύματα για τις δωρεές τους. Θα ήταν καλό να βρεθούν κι άλλοι μιμητές. Όλοι κρίνονται, παρόντες και απόντες».

Στο επόμενο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα οικονομικά μέτρα ενάντια στην κρίση του κορονοϊού.

«Ανακοινώθηκαν 4 δέσμες οικονομικής ενίσχυσης. Κύριο μέλημά μας, η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα».

Ακόμα, υποστήριξε πως οι περισσότερο ενισχυμένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης είναι οι χαμηλόμισθοι.

«Σε άλλες χώρες οι ενισχύσεις ήταν ποσοστιαίες ανάλογα με το εισόδημα. Εμείς επιλέξαμε οριζόντια, γιατί οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι χαμηλόμισθοι» όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή ένα πακέτο ύψους 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών.

Μιλώντας για τα δημοσιονομικά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα μέτρα που ανακοινώσαμε έχουν κόστος αλλά εξασφαλίσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να τα διαθέσουμε».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του ίδιου για την έκδοση ευρωομολόγου, ανέφερε πως «η Ελλάδα εισηγήθηκε μαζί με άλλες 8 χώρες την ανάγκη ευρωπαϊκής δράσης, Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, δεν υπάρχει ηθικό μέτρο. Η κρίση χτυπά όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, χρειαζόμαστε κοινές πρωτοβουλίες.

Αύριο ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πλαίσιο χαλάρωσης των όρων του ΕΣΠΑ» πρόσθεσε.

Σε σχόλιο του για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρωθυπουργός είπε πως «τα μέχρι σήμερα μέτρα απαντούν στα προβλήματα του χθες αλλά δεν αρκούν για τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Η διαχείριση της κρίσης πρέπει να είναι μόνιμη και διαχρονική».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε για μια ακόμα φορά μήνυμα στους πολίτες που απειθαρχούν στα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στον κορονοϊό, υπογράμμισε «κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν το αγκαλιάσουν οι πολίτες και δεν το μετουσιώσουν σε καθημερινή πράξη. Δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο, είμαι οπαδός της πειθούς».

«Ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης. Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας. Στο χέρι όλων μας είναι να μην χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση και ειδικότερα στο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «ακούω με προσοχή τις παρατηρήσεις του κ. Ξανθού για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί είναι αυτές που έχουν διατεθεί δωρεάν.

Αυτό που δεν ανέχομαι είναι προειδοποιήσεις του στιλ «θα λογαριαστούμε». Δεν θα λογαριαστώ με κανέναν αλλά θα δώσω λογαριασμό σε όλους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «ας προσέχουν τι ζητούν κάποιοι σήμερα, γιατί μπορεί να στέλνουν την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο.

Κάποιοι έσπευσαν να δώσουν ιδεολογικό χρώμα στην πανδημία. Αυτές τις στιγμές η μόνη ιδεολογία είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας» συμπλήρωσε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα βγούμε κερδισμένοι, έχοντας στο προσκήνιο τα πρόσωπα της άξιας, φιλότιμης Ελλάδος. Θα βγούμε έχοντας εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος, τον πατριωτισμό της ευθύνης.».