Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαγόρευση κυκλοφορίας από 12:30 έως 5 το πρωί στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες περιοχές»- Υποχρεωτική μάσκα παντού ενάντια στη διασπορά της πανδημίας

Την απαγόρευση κυκλοφορίας από 12:30 έως 5 το πρωί στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες περιοχές» του υγειονομικού χάρτη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το μήνυμά του προς τους πολίτες, έπειτα και από το τρομακτικό διπλό ρεκόρ κρουσμάτων [882] και θανάτων [15] που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ.

Επίσης ανακοίνωσε πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού πλέον και σε ανοιχτούς χώρους.

Ο πρωθυπουργός έστειλε επίσης μήνυμα αυστηροποίησης της τήρησης των μέτρων και προανήγγειλε αυστηρά πρόστιμα σε εργοδότες που δεν τα τηρούν. Ο ίδιος τόνισε πως η χώρα μας πάει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Τόνισε επίσης πως «μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο τρίμηνο». Ενώ επίσης έστειλε μήνυμα προς τους νέους, υπογραμμίζοντας πως «είναι η ώρα να μιλήσει και να δράσει η νεολαία μας».

«Ξέρω ότι όλοι οι προηγούμενοι μήνες έχουν κουράσει τα Ελληνόπουλα. Κατανοώ τους πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν έναν δύσκολο χειμώνα και θέλουν να γλεντήσουν. Όπως γνωρίζω ότι και το αίμα των μαθητών βράζει. Και έτσι πρέπει να είναι», είπε και συνέχισε:

«Στη συγκεκριμένη συγκυρία, ωστόσο, εσείς οι νέοι θα ήταν καλό να μετατρέψετε την ορμή σας σε ευθύνη. Να φανείτε πρωτοπόροι στα δύσκολα. Κάνοντας τρόπο ζωής τη συνέπεια. Και να γίνετε τελικά εσείς παραδείγματα πειθαρχίας για τους μεγαλύτερους.Αυτό, άλλωστε, σημαίνει και η νεανική αμφισβήτηση του συντηρητικού ατομισμού. Γνήσια πρόοδος και αληθινός ριζοσπαστισμός. Σας ζητώ, με άλλα λόγια, να γίνετε εσείς οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των ημερών μας».

«Προσέξτε: Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στις στιγμές της ανεμελιάς γινόμαστε πιο ευάλωτοι στον ιό. Αντίθετα, στα σχολεία, όπου τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα, οι κίνδυνοι αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μικρότεροι.

Θέλω, λοιπόν, να είμαι σαφής: Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό «lockdown», απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά».