Κυριάκος Μητσοτάκης,  Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και  Νίκος Αναστασιάδης, μετά την Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου, προχώρησαν σε δηλώσεις εφ όλης της ύλης, με επίκεντρο ωστόσο την τουρκική προκλητικότητα. 

Πρωθυπουργός 

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την τριμερή Σύνοδο, τόνισε ότι από την προηγούμενη συνάντηση των τριών ηγετών στο Κάιρο πριν από 1 χρόνο μεσολάβησαν πολλά. «Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας νόμους για θέματα που ήδη ρυθμίζονται», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι σχετικά με την Τουρκία τόνισε ότι «συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμπεριφορά κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο & υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια για την οποία και οι 3 χώρες εργαζόμαστε σκληρά».

Η θέση μας σχετικά με τη Λιβύη όπως αποτυπώθηκε στη συνάντησή μας είναι σαφής: Πολική λύση μπορεί να προέλθει μόνο από τους Λίβυους δίχως την παρουσία ξένων στην επικράτειά τους, συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε την «σταθερή, αταλάντευτη η στήριξη της Ελλάδας στα δίκαια της Κύπρου».

Την περίοδο των τουρκικών προκλήσεων, η Αθήνα υπέγραψε και κύρωσε 2 νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο & με την Αλβανία συμφώνησε για προσφυγή στην Χάγη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Γνωρίζουμε καλά ότι η δρόμος της εθνική αξιοπρέπιεας είναι συχνά ένας δρόμος μετ’εμποδίων. Γι’αυτό η Αθήνα μετατρέπει τη διπλωματία σε δικό της όπλο, τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη μη πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία.

Νίκος Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε σχετικά με την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας -Κύπρου -Αιγύπτου ότι «καταδεικνύει πως η συνεργασίας μας διέπεται από αλληλοσεβασμό αλλά λαο από στρατηγική συναντίληψη για τα οφέλη που αποφέρει. Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός». Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, στην Τριμερή Σύνοδο εξετάστηκαν τρόποι «περαιτέρω επέκτασης των συμπράξεών μας» και επαναβεβαιώθηκε η σημασία δημιουργίας του ηλεκτρικού δικτύου Euro-Africa Interconnector .

Ο κ. Αναστασιάδης  χαιρέτησε την απόφαση για εγκαθίδρυση (εντός του 2020) μιας μόνιμης γραμματείας της τριμερούς μας συνεργασίας, με έδρα τη Λευκωσία

Αναφερόμενος στην Αίγυπτο σημείωσε ότι αποτελεί παράγοντα ανακοπής των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, όπως αναγνωρίζει και η ΕΕ.

Σχετικά με την Τουρκία σημείωσε ότι «με μια σειρά εκνόμων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις και διευρύνει την αστάθεια. Οι 3 χώρες καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες στην Αμμοχωστο καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι στην Τριμερή τονίστηκε η σημασία του σεβασμού των θαλάσσιων ορίων με βάση το διεθνές δίκαιο και όχι την ερμηνεία κάθε χώρας

Αιγύπτιος πρόεδρος

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρο δήλωσε ότι η συνεργασία στων τριών χωρών έχει,μεταξύ άλλων, στόχο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. «Σήμερα διεξήχθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις, ιδιαίτερα για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», σημείωσε και τόνισε ότι η Αίγυπτος ουδέποτε χρησιμοποίησε το μεταναστευτικό για να εκμεταλλευτεί τους ευρωπαίους εταίρους και να αποκομίσει οικονομικά ή πολιτικά οφέλη.