Ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου

  • «Το θέμα της Τουρκίας δεν επρόκειτο να συζητηθεί και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη αν ανατρέξει τουλάχιστον στην επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Συμβουλίου σε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Επιμείναμε και εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης και συζητήθηκε το θέμα. Ζητήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα η οποία να καταδεικνύει την έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει μία ρητή αναφορά στην ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τόνισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ξεχωριστή σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες. Τόνισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε συνέχεια των συμπερασμάτων της Συνόδου της 2ας Οκτωβρίου», σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.
  • «Αναφέρεται με σαφήνεια [στο κείμενο της συνόδου] ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταλυτική ημερομηνία που η ΕΕ θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει αυτές για ενέργειες», συμπλήρωσε.
  • «Έθεσα ένα ακόμα ζήτημα στους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία είχαν υπάρξει αποφάσεις όχι όλων των κρατών μελών αλλά κάποιων στις οποίες έκαναν μνεία τα συμπεράσματα σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. Το υπενθύμισα αυτό διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης απέναντι σε δύο κράτη τα οποία δοκιμάζονται τέτοιες απειλές θα ήταν μία πρωτοβουλία ευρωπαϊκή ή ενδεχομένως πρωτοβουλία σε επίπεδο κρατών μελών της Ευρώπης που να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία, όπλων που ενδεχομένως να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών», σημείωσε.
  • Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι «πολύ θετικό που σε επίπεδο ECDC έχουμε πια ευρωπαϊκό χάρτη ανά περιφέρεια, με κοινά κριτήρια που συμφωνήσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
  • «Έθεσα το ζήτημα προετοιμασίας από τώρα για την επόμενη τουριστική περίοδο. Πολύ σημαντικό να καταλήξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε κοινά πρωτόκολλα, ώστε όλοι να μπορέσουν να ταξιδεύουν με ασφάλεια»,