Κοινές δηλώσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος, παραχώρησαν πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θλιβερά» όσα έγιναν στη Μόρια και επισήμανε πως «η κυβέρνηση αντέδρασε πάρα πολύ γρήγορα και ήδη οργανώθηκε ένα κέντρο με πολύ πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια».


Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην φύλαξη των συνόρων μας η οποία θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στην θάλασσα. «Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε την Ευρώπη να αφήσει τα λόγια και να περάσει στα έργα.

«Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει στα έργα και να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Χρειάζεται μια νέα πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου (…) και επιστροφών. Να δούμε και πώς κάποιοι μετατρέπουν το νόμιμο δικαίωμα στο άσυλο σε επικίνδυνη παρανομία. Το μεταναστευτικό χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση».

«Η Μόρια ανήκει στο παρελθόν και πρέπει να περάσουμε στην ίδρυση μια νέας δομής, όπου θα κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία, με συνευθύνη στη λειτουργία της» σημείωσε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σαρλ Μισέλ

«Το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να έχουμε μια δίκαιη ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση, (…) να οργανώσουμε την αλληλεγγύη»