«Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου χρησιμοποιώντας την πανδημία του COVID-19 ως δικαιολογία, αποτελούν ισχυρισμούς που διατυπώνονται με κίνητρο να καλυφθούν τα εγκλήματα της Ελλάδας εναντίον αιτούντων άσυλο με στόχο τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας»

Αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προς απάντηση στον Νότη Μηταράκη


Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε πρόσφατες δηλώσεις του υποστήριξε πως  «Η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν εφαρμόζεται στην πράξη, με τις ευθύνες της γείτονος χώρας να είναι τεράστιες. Πρόσφατα, με πρόφαση τον κορονοϊό, αρνήθηκε να δεχθεί ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών. Αναγκαία κρίνεται, πλέον, η αναθεώρηση της εν λόγω συμφωνίας, αλλά και των ευρωπαϊκών εχεγγύων που θα δεσμεύουν τη Τουρκία για την υλοποίηση της. Για αυτό το θέμα, η χώρα μας έχει διατυπώσει ξεκάθαρα τη θέση της. Στόχος η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα μειώσει καθοριστικά τις ροές, θα αναβαθμίσει το ρόλο της Frontex και θα απελευθερώσει τις επιστροφές αιτούντων ασύλου που δε βρίσκονται στα νησιά, καθώς και όσων εισήλθαν από τα χερσαία σύνορα και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν. Η συμφωνία επί ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την συμφόρηση των νησιών.».

«Η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου. Χάρη σε αυτό, οι παράνομες είσοδοι μεταναστών στην Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 92%. Από αυτή την άποψη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκπληρώσει τις ευθύνες της,» ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, μεταξύ των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, η Τουρκία δέχεται μόνο εκείνους των οποίων οι αιτήσεις διεθνούς προστασίας απορρίπτονται ή δεν χρειάζονται διεθνή προστασία. Μέχρι σήμερα, 2.139 παράτυποι μετανάστες που πληρούν αυτά τα κριτήρια έχουν επιστραφεί από τα ελληνικά νησιά,» επισημαίνει η ανακοίνωση και στη συνέχεια κατηγορεί την Ελλάδα σχετικά με προσωρινή άρση στις αιτήσεις ασύλου.

«Η Ελλάδα ανέστειλε τις αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα κατά παράβαση των ιδρυτικών συνθηκών και των διεθνών υποχρεώσεων της ΕΕ και προσπαθεί να στείλει αιτούντες άσυλο στην Τουρκία χωρίς να τους έχει εγγράψει και χωρίς καν να έχει αξιολογήσει τις αιτήσεις τους για άσυλο κατά παράβαση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου. Οι διεθνείς οργανισμοί αποκάλυψαν ανοιχτά ότι ο νέος νόμος περί ασύλου της Ελλάδας δεν είναι συμβατός με τα διεθνή πρότυπα και τις οδηγίες της ΕΕ,» υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών, το οποίο αναφέρεται στα διεθνή μέτρα κατά της πανδημίας και ισχυρίζεται ότι λόγω αυτού έχει αναστείλει «προσωρινά» τις επιστροφές.

«Έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας του COVID-19. Στην πραγματικότητα, η ΕΕ έχει αναστείλει προσωρινά το πρόγραμμα επανεγκατάστασης, που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της δήλωσης της 18ης Μαρτίου, για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η Τουρκία, για τον ίδιο λόγο, έχει επίσης σταματήσει προσωρινά τις επιστροφές που προβλέπονται στη Συμφωνία και έχει ενημερώσει σχετικά τις ελληνικές αρχές,» αναφέρει το κείμενο της να ανακοίνωσης και καταλήγει:

«Οι ελεεινές συνθήκες που επικρατούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα και η ανάγκη της Ελλάδας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας από αυτή την άποψη έχουν επίσης διατυπωθεί από Έλληνα δημοσιογράφο. Συνιστούμε στην Ελλάδα να λάβει επειγόντως μέτρα για να αποτρέψει την ανθρωπιστική τραγωδία εξαιτίας της πανδημίας και να σέβεται το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία των αιτούντων άσυλο».