Για το θέμα της άρσης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από το τέλος Απριλίου από το τέλος του Απριλίου μίλησε τη Δευτέρα ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το ζήτημα μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι οποίες προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στο Open TV για τα όσα είπε στο πλαίσιο χαιρετισμού που απηύθυνε σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία για να προσθέσει ότι «ούτε πρέπει να υπάρχει». Μάλιστα, χαρακτήρισε την προστασία της πρώτης κατοικίας ως «ζημιογόνα» για την οικονομία.

Έσπευσε ωστόσο να πει ότι «Ναι ήταν σωστός ο νόμος Κατσέλη, σωστά ψηφίστηκε τότε που η Ελλάδα κατέρρεε. Όσο η Ελλάδα εξέρχεται της κρίσης όμως, σε κάποιο σημείο της διαδρομής, μπορεί να διαφωνούμε ως προς το πότε πρέπει να είναι αυτό Απρίλιος του 2020 ή Απρίλιος του 2021, – αλλά σε κάποιο σημείο της διαδρομής ότι είσοδος στην κανονικότητα σημαίνει είσοδο στην κανονική καπιταλιστική οικονομία, που σημαίνει τράπεζες ισχυρές».

Ακόμα, ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο ΚΙΝΑΛ και προσωπικά στη Φώφη Γεννηματά τονίζοντας: «Στο βίντεο λέω «απόλυτη προστασία». Η απόλυτη προστασία σημαίνει ότι κι αυτός που έχει χρήματα, ο μπαταχτσής δηλαδή, δεν θα πληρώνει και δεν θα υφίσταται τις συνέπειες. Άρα εμείς, που χρηματοδοτούμε τις τράπεζες θα τον πληρώνουμε και θα του χαρίσουμε το σπίτι. Στο βίντεο λοιπόν λέω πείτε μας -απευθυνόμενος στη κ. Γεννηματά- ποια θέλετε να είναι τα κριτήρια; Όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ 1996-2004 υπήρχε απόλυτη προστασία της κύριας κατοικίας; Όχι. Άρα, απόλυτη προστασία προ της κρίσεως δεν υπήρχε».

Όσον αφορά στο νέο πλαίσιο του νόμου τόνισε: «Μέχρι τις 30 Απριλίου λοιπόν, όποιος αισθάνεται ότι κινδυνεύει το σπίτι του, να πάει στις τράπεζες, να μπει στην πλατφόρμα και να προστατεύσει το σπίτι του. Τα κριτήρια της πλατφόρμας δεν τα έβαλε ο νεοφιλελεύθερος Γεωργιάδης, αλλά ο αριστερός Τσίπρας».

«Ξαναλέω τι είπα εγώ στην ομιλία και λυπάμαι για το ΚΙΝΑΛ. Στο αίτημα για νομοθετική ρύθμιση για να υπάρξει απόλυτη προστασία, απαντήσαμε τα παραπάνω» κατέληξε ο υπουργός.