Ο Κοντονής επιτίθεται εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ-Επιδιώκει σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα- Τι λέει για ποινικό κώδικα, Χρυσή Αυγή και διαγραφή του

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ επιτίθεται μετά τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ σε Πρόεδρο και κόμμα.

Επανέλαβε τη δήλωσή του ότι είχε εγκαίρως διατυπώσει ενστάσεις σχετικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα αλλά δεν εισακούστηκαν, ενώ παράλληλα εκφράζει τις απόψεις του σχετικά με την εσωστρέφεια και τα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μου προκαλούν εντύπωση αυτού του τύπου οι κατηγορίες. Είναι η συνήθης πρακτική όταν ένα κόμμα αποφεύγει να μιλήσει επί της ουσίας των όσων αναφέρονται και προβάλλει ζητήματα συγκυρίας για να κατασκευάσει εσωτερικούς εχθρούς. Ομως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δυστυχώς, όταν προειδοποιούσα ότι τα δυσάρεστα αποτελέσματα προβληματικών διατάξεων, οι οποίες εξέθεταν πολιτικά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα τα βρίσκαμε μπροστά μας, κανένας δεν άκουγε. Το χειρότερο όμως είναι ότι αντί έστω και τώρα η υπόλογη ηγετική ομάδα ν’ αναγνωρίσει το σοβαρό ατόπημα και ν’ αναλάβει την πολιτική ευθύνη, προσπαθεί να συσκοτίσει την υπόθεση περί της χρονικής στιγμής της αναφοράς μου, σαν να ήταν η πρώτη φορά που μίλησα γι’ αυτό το ζήτημα. Να γνωρίζουν ότι δεν θα είναι ούτε η τελευταία. »

Σχετικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων στην περίπτωση των καταδικασμένων για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής αναφέρει:

«Στους καταδικασθέντες νεοναζί δεν θα επιβληθεί η παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό σήμερα τους βλέπετε όλους, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να προσπαθούν να μπαλώσουν το κενό με τροπολογία στον εκλογικό νόμο, η οποία φυσικά δεν έχει τον χαρακτήρα ποινής, αλλά αποτελεί διοικητικό μέτρο. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να απαλειφθούν τα προαναφερόμενα άρθρα από τον Κώδικα.

Θα αναφέρω όμως, και αυτό το κάνω για δεύτερη φορά, κάτι που θεωρώ άξιο προσοχής: οι νεοναζί τιμωρήθηκαν με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, στον οποίο η διάρκεια της πρόσκαιρης κάθειρξης, για όλα τ’ αδικήματα και όχι μόνο για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δεκαπέντε (15) χρόνια, αντί της 20ετίας που προβλεπόταν στον προϋφιστάμενο Ποινικό Κώδικα, επειδή είναι ευμενέστερη διάταξη. Συγχρόνως η έκτιση της ποινής και η υφ’ όρων απόλυση θα πραγματοποιηθούν με τις διατάξεις του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα (άρθρο 105) και όχι με τη διάταξη του νέου ΠΚ (άρθρο 105β) που είναι σαφώς επαχθέστερη για τους καταδικασθέντες έναντι της παλαιάς.

Δυστυχώς και σ’ αυτό το σημείο ο μηχανισμός προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ψευδώς ότι δήθεν θα εφαρμοστεί η αυστηρότερη διάταξη του νέου ΠΚ και όχι η ευμενέστερη του προηγούμενου. Είναι προφανές ότι μετά την αποκάλυψη της όλης κατάστασης επιδιώκουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ευελπιστώντας ότι μέχρι την ώρα των αποφυλακίσεων κανένας δεν θα θυμάται τα όσα σήμερα συζητούνται.

«Διαστρέβλωση των όσων είπα στην Αυγή»

«Πώς είναι δυνατόν να έχω ψηφίσει κάτι για το οποίο δεν διενεργήθηκε ονομαστική ψηφοφορία; Οπως προανέφερα, στην ομιλία μου στη Βουλή είχα ζητήσει στο τέλος να ψηφιστούν οι κώδικες υπό την προϋπόθεση ότι θα μετετίθετο η έναρξη ισχύος, άποψη για την οποία επιχειρηματολόγησα επί μακρόν, εκλιπαρώντας να μη δίνουμε όπλα στους πολιτικούς μας αντιπάλους, οι οποίοι είχαν διαπρέψει κατά το παρελθόν σε «στιγμιαίες» τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, προς δόξαν της διαπλοκής και της απαλλαγής πολλών κατηγορουμένων. Σε μια άνευ προηγουμένου δόλια διαστρέβλωση των όσων είπα, η «Αυγή» και άλλες ιστοσελίδες φιλικές προς την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισαν τις τελευταίες γραμμές της ομιλίας μου, αποκρύπτοντας όλα τα άλλα περί του χρόνου ισχύος. Τους αφήνω στη κρίση όσων πολέμησαν τέτοιες μεθόδους στη μακρά ιστορία της Ανανεωτικής Αριστεράς και όσων υπήρξαν θύματα ανάξιων ηγεσιών, οι οποίες για να επιβιώσουν καθίσταντο αδίστακτες.

Σχετικά με τη διαγραφή του, ο Σταύρος Κοντονής αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι αποδέχομαι τη διαγραφή μου, η οποία αποφασίστηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 8ης προς την 9η Οκτωβρίου από το γραφείο Τύπου. Ηταν μια διαδικασία που τους χαρακτηρίζει και δεν τη σχολιάζω.