“Τον Υφυπουργό Αθλητισμού κύριο Λευτέρη Αυγενάκη, αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο θέλουμε δίπλα μας, ήταν η φωνή των αθλητών και αθλητριών ΑΜΕΑ”.

Η τελευταία ημερίδα αγώνων στίβου αθλητών ΑΜΕΑ που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Στάδιο Σχηματαρίου στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 επιφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη, την παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού κυρ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού έδωσε το παρών στην τελευταία ημερίδα αγώνων στίβου για το τρέχον έτος στην οποία οι αθλητές και οι αθλήτριες έπρεπε να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, να πιάσουν το όριο πρόκρισης για να μας εκπροσωπήσουν ως Εθνική Παραολυμπιακή Ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα λάβει χώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 7-12 Νοεμβρίου. Σε δηλώσεις των αθλητών μας η παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού έδωσε κίνητρο και εμψύχωσε την προσπάθεια τους να πιάσουν το όριο πρόκρισης. Μετά το τέλος των αγώνων Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κυρ. Λευτέρης Αυγενάκης έκανε τις εξής δηλώσεις:

Ο αθλητισμός των ΑΜΕΑ αποτελεί για την Κυβέρνηση ευθύνη και πρόκληση. Θεωρούμε χρέος μας και χαρά μας ταυτόχρονα να σταθούμε κοντά στις αθλήτριες και στους αθλητές ΑΜΕΑ, Να υποστηρίξουμε όλες τίς απαραίτητες δομές. Αναγνωρίζουμε ότι σε πολύ δύσκολες συνθήκες ανταποκρίνεστε πραγματικά με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια και με πολύ μεγάλη επιτυχία στις προκλήσεις των Καιρών. Προχωράμε άμεσα στην κατασκευή κλειστού αθλητικού κέντρου για άτομα με αναπηρία. Ένα σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των αθλητών και των αθλητριών και θα προσφέρει τίς δυνατότητες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σας και την καλύτερη προετοιμασία σας για την συμμετοχή σας σε αθλητικές διοργανώσεις. Η δική σας συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις οι δικές σας διακρίσεις σε αθλητικούς αγώνες αποτελούν μάθημα ζωής και ελπίδας σε όλους μας. Είστε αληθινοί μαχητές της ζωής και έρχεστε να μας διδάξετε όλους για την αστείρευτη θέληση για ζωή, συνεχή βελτίωση και διάκριση.

Μας συγκινεί η μαχητικότητα σας! Μας διδάσκει η αποφασιστικότητα σας! Μας κάνετε υπερήφανους! σας ευχαριστούμε από καρδιάς για το μάθημα ζωής που μας διδάσκετε! Ο Κύριος Αυγενάκης Επισήμανε επίσης ότι:

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει Θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης τη διαμόρφωση μιας εμπεριστατωμένης και συνεκτικής στρατηγικής που θα ακολουθηθεί για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία.

Οι Πρώτες Δράσεις που προωθούνται προς υλοποίηση είναι:

– Η συγκρότηση Διαρκούς Τεχνικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμοδίων Υπουργείων και της Συνομοσπονδίας για θέση και επεξεργασία προτάσεων.

– Η δημιουργία Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας σε επίπεδο Πρωθυπουργού, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τα ΑΜΕΑ και θα εισηγείται ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

-Η άμεση ενσωμάτωση του προστατευτικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα κωδικοποιεί τις διάσπαρτες νομοθετικές διατάξεις και θα εισάγει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Επιστρέφοντας στο αγωνιστικό κλίμα της ημερίδας ο κ. Βαγγέλης Λώνας ως αρχηγός αποστολής και έφορός αγώνων στίβου του συλλόγου ΠΑΣΚΑ μας βάζει από την δική του οπτική ματιά σ το κλίμα του Αγώνα. Μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ Κώστα Σιάχο, υποδεχτήκαν λίγο μετά τίς 17:00 τον Υφυπουργό Αθλητισμού. Προς  έκπληξη όλων με το που έγινε αντιληπτός ο κύριος Αυγενάκης η ατμόσφαιρα στο στάδιο πήρε άλλη όψη, ανθρώπινες αγκαλιές από έναν υπέροχο άνθρωπο, από έναν λεβέντη Κρητικό, όπως τόνισαν οι αθλητές. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη όταν όλοι οι αθλητές γίνανε μια μεγάλη αγκαλιά μαζί με τον Υφυπουργό Αθλητισμού.

Ο κ. Λώνας σημείωσε: Οφείλω να δηλώσω ότι είναι πρώτη φορά στα χρόνια που υπήρξα και εγώ αθλητής, να παρευρίσκεται Υπουργός η Υφυπουργός δίπλα στην προσπάθεια αυτών των σπουδαίων αθλητών και αθλητριών που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν σε αγωνιστικό επίπεδο σε σχέση με τους αρτιμελείς συναθλητές τους. Αντιθέτως θα έλεγα καταφέρνουν να γίνονται πρότυπα ζωής και μέσα από τον διαρκή αγώνα τους καθημερινά στα εθνικά στάδια της Πατρίδας μας, ξεπερνούν την ιδιαιτερότητα τους και την κάνουν προτέρημα, θέλησης για ζωή, θέλησης για αξιοπρέπεια, θέλησης ίσων ευκαιριών στο εργασιακό αντικείμενο, θέλησης προσβασιμότητας στην καθημερινότητα τους.

Δεν είναι τυχαίο που η αγάπη τους για την παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού έβγαλε μια δυνατή φωνή: Αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο θέλουμε δίπλα στους ΑΜΕΑ αθλητές και αθλήτριες, τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Ο κύριος Λώνας Βαγγέλης είπε επίσης πώς η παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού έφερε γούρι διότι αρκετοί αθλητές σε αυτήν την τελευταία ημερίδα κατάφεραν να πιάσουν το όριο πρόκρισης.

Ο κύριος Λώνας Βαγγέλης εξασφάλισε δηλώσεις των αθλητών μας και είναι πολύ σημαντικό να νιώσουμε έστω και λίγο από την δική τους ματιά πώς βιώσανε τον τελευταίο αυτό αγώνα επί ελληνικού εδάφους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΟΥΛΙΑΣ

Ήταν ένας ωραίος αγώνας, δύσκολος καθώς έγινε μετά από μια παύση προπόνησης αλλά και όγκου προπόνησης , απαραίτητος γιατί το Ντουμπάϊ πλησιάζει . Είμαι έκπληκτος και χαρούμενος με την παρουσία του υφυπουργού μας κ.Αυγενάκη . Ήταν η πρώτή φορά σε αγώνα μου που μας τιμά με την παρουσία του . Και τελικά μου έφερε γούρι . Τώρα πλέον ανακουφισμένος που έπιασα το όριο μου ανυπομονώ για το Παγκόσμιο .

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΕΛΤΣΗΣ

Η ημερίδα αγώνων στο Σχηματάρι διοργανώθηκε και έλαβε μέρος με πολύ μεγάλη επιτυχία ως προς το διοργανωτικό της κομμάτι αλλά ως και προς το αγωνιστικό, με αθλητές να δείχνουν το ήθος τους και τον φιλικό τους συναγωνισμό. Όπως και επίσης σημειώθηκαν πολλές μεγάλες επιδόσεις, πανελλήνια ρεκόρ και επιτεύξεις ορίων για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Προσωπικά χάρηκα πολύ τον αγώνα και θα ήθελα να συνεχίσει να φιλοξενείτε η συγκεκριμένη διοργάνωση στο γήπεδο του Σχηματαρίου. Φυσικά πολύ θετική ήταν η παρουσία του Υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη καθώς αγκάλιασε όλους τους αθλητές όπως και η παρουσία του μέχρι το τέλος ώθησε τους αθλητές για ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Ήταν ένας από τους πιο όμορφους αγώνες που έχω συμμετάσχει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΒΔΙΚΑΛΗΣ

Πολύ όμορφο μόνο που καταφέραμε να έχουμε έναν επιπλέον αγώνα…τους έχουμε πολύ ανάγκη!!! Επίσης πιστεύω ότι είχε αρκετά ικανοποιητική οργάνωση. Η παρουσία του υφυπουργού είναι σημαντική διότι μπορεί να δει εκ των μέσο τι αγώνα κάνουμε και πόσο πολύ παλεύουμε και ελπίζω να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη η οποία είναι αναγκαία.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ήταν μια πολύ ωραία Διοργάνωση, η οποία αποτέλεσε και την τελευταία αγωνιστική ευκαιρία για κάποιους αθλητές να πετύχουν τα όρια της Ομοσπονδίας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ντουμπάϊ. Προσωπικά έχοντας ξεπεράσει το όριο της κατηγορίας μου από την αρχή της χρονιάς, ο αγώνας αυτός λειτούργησε ως αγωνιστικό τεστ ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Η παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού στον αγώνα είναι πολύ ενθαρρυντική καθώς φαίνεται πώς η νέα κυβέρνηση και ο κύριος Αυγενάκης προσωπικά έχει την όλη την καλή διάθεση να σταθεί στο πλευρό των αθλητών. Εύχομαι να δοθούν σύντομα λύσεις στα προβλήματα των αθλητών με αναπηρία και η πολιτεία να βοηθήσει εμπράκτως τους αθλητές και τους προπονητές τους στο Δύσκολο Δρόμο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

ΣΤΕΛΛΑ ΣΜΑΡΑΓΔΗ

Η ημερίδα ήταν μια ευκαιρία για να προκριθούν κι άλλοι αθλητές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ντουμπάϊ . Για εμένα ήταν ένας αγώνας ώστε να διατηρηθεί η αγωνιστική μου δράση μέσα στην προετοιμασία μου και εύχομαι να γίνονται κι άλλες τέτοιες προσπάθειες για επιπλέον αγώνες εντός Ελλάδας . Η παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού σε αγώνες ΑμεΑ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και ελπίδα για την αναγκαία στήριξη που χρειαζόμαστε κυρίως ενόψει Ολυμπιακής Χρονιάς.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις των πρωταθλητών, τον λόγο πήρε ο κύριος Λώνας τονίζοντας πώς, θα πρέπει να γίνονται περισσότεροι αγώνες κάθε έτος για να μπορούν οι αθλητές και οι αθλήτριες μας να έχουν την δυνατότητα να πιάσουν το όριο πρόκρισης και ταυτόχρονα να μπορούν να τεστάρουν τον εαυτό τους και να ξεπεράσουν τίς αθλητικές τους επιδόσεις.

Ο κύριος Λώνας ευχαρίστησε θερμά τον Υφυπουργό Αθλητισμού κύριο Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος σε κυβερνητικό επίπεδο δια μέσου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρευρέθηκε στην ημερίδα μένοντας μέχρι το τέλος των αγώνων.

Επίσης ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη η οποία δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, ωστόσο  μέσω των συνεργατών της εξέφρασε της αγάπη της στους αθλητές και τους ευχήθηκε να έχουν καλή επιτυχία.

Κλείνοντας ο κ. Λώνας είπε: Ευχαριστώ θερμά όλους τους παράγοντες, τους κριτές, την ομοσπονδία ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ για την πετυχημένη διοργάνωση της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό στάδιο Σχηματαρίου. Ευχαριστώ Θερμά τον δημοσιογράφο και εκδότη Κύριο Μυτιληνιό καθώς επίσης και τον δημοσιογράφο κύριο Νίκο Μιχαλόπουλο που είναι δίπλα στην υπερπροσπάθεια και προβάλουν την αγωνιστική τους παρουσία. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ίδιους τους πρωταγωνιστές που μας κάνουν περήφανους, τους αθλητές και τίς αθλήτριες ΑΜΕΑ , τις οικογένειες τους που δίνουν καθημερινό αγώνα και είναι το στήριγμα τους καθώς και στους προπονητές τους. Καλή επιτυχία σας εύχομαι στο παγκόσμιο που θα διεξαχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με εκτίμηση,

Λώνας Βαγγέλης,
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΔΑΚΕ
ΥΠΠΟΑ, Πρωταθλητής Ευρώπης στίβος Αθλητών ΑΜΕΑ,
Έφορος Αγώνων Στίβου συλλόγου ΠΑΣΚΑ.