Επιστολή του πρωθυπουργού και αρχηγού της ΝΔ στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την αποπομπή του Fidesz.

Αιτία τα μέτρα του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, για τον κορονοϊό στη χώρα του.


Την αποβολή του κυβερνώντος κόμματος τη Ουγγαρίας (Fidesz) του Βίκτορ Ορμπάν, από τους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ζήτησε την Πέμπτη από την ηγεσία του ΕΛΚ ο Έλληνας πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με κοινή επιστολή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ ο πρωθυπουργός  μαζί με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ και άλλους 11 επικεφαλής κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, εκφράζεται η έντονη ανησυχία για τη νομοθεσία που πέρασε από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στις 30 Μαρτίου και η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση αυτής της χώρας να επεκτείνει επ’ αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ επιτρέπει στον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να κυβερνά με διατάγματα.

«Πρόκειται για σαφή παραβίαση των ιδρυτικών αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Η μάχη κατά του covid-19 απαιτεί εκτεταμένα μέτρα, ωστόσο ο ιός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επ’ αόριστον», αναφέρεται στην επιστολή.

Επιπλέον, εκφράζεται η στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απευθύνεται έκκληση για κοινή δράση των κρατών-μελών, ώστε η κατάσταση στην Ουγγαρία να αντιμετωπιστεί σθεναρά.