Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Ξεκάθαρο μήνυμα πως «βάζει πλάτη» στα εθνικά ζητήματα, στέλνει στην Τουρκία αλλά και στην Ευρώπη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, στην Κρήτη και τα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου. 


«Στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι μονόδρομος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόσφατη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου με τους αρμόδιους τομεάρχες και πρώην αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, για την τουρκική επιθετικότητα και τη νέα NAVTEX της Τουρκίας.

Κομματικές πηγές αναφέρουν πως η Γερμανία δεν πρόκειται να μπει σε ουσιαστική επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία, διαταράσσοντας τις σοβαρές οικονομικές της σχέσεις με τη γείτονα. Το μόνο που θα παρακινήσει την ευρωπαϊκή κοινότητα να επιβάλλει ποινές θα είναι η πίεση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, Ελλάδος και Κύπρου καθώς και των συμμαχιών που έχουν δημιουργηθεί.

Για το λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να ξεκινήσει μία σειρά επαφών στο εξωτερικό, δημιουργώντας έτσι εκείνο τον μοχλό πίεσης που είναι απαραίτητος αυτή τη στιγμή, για να βάλει «φρένο» στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Και αν κάποιοι αναρωτιούνται γιατί τώρα και όχι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να θυμίσουμε πως 4,5 έτη η Τουρκία δεν είχε τολμήσει να βγάλει σκάφος της έξω από τα Δαρδανέλια. Μία φορά επιχείρησε και μία φορά η φρεγάτα Νικηφόρος το γύρισε  αμέσως εντός των δικών της ορίων. Χωρίς πολλά λόγια και περιστροφές.