Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη και θα κάνει ότι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έστειλε ο Στέλιος Πέτσας, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ σχολίασε τόσο την συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, αλλά και τα νέα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη χώρα.


Στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. κατά την έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Στην ατζέντα των συνομιλιών τους βρίσκονται θέματα διεθνούς και διμερούς ενδιαφέροντος», επεσήμανε και τόνισε ότι «αναμένεται σε λίγη ώρα να υπογραφεί η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών» προσθέτοντας ότι αναλυτικές δηλώσεις θα γίνουν στη συνέχεια από τους δύο υπουργούς. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία. Μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα μας», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας της χώρας, ο κ. Πέτσας είπε ότι έχουμε αρκετά βήματα ακόμη να διανύσουμε στη γέφυρα προς τη νέα κανονικότητα.

«Ας μη χαλαρώσουμε. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», τόνισε. «Έναν μήνα μετά την άρση του lockdown η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή. Δε μας εφησυχάζει όμως. Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Στρέφουμε την προσοχή μας με την ίδια ένταση τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω. Στο εσωτερικό εκμεταλλευτήκαμε αυτό το χρονικό διάστημα για να πολλαπλασιάσουμε τα τεστ για τον κορονοϊό. Ήδη τα τεστ έχουν ξεπεράσει τις 226.000 μέχρι σήμερα. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο όπως στην περιοχή της Ξάνθης όπου τις τελευταίες μέρες έγιναν 3.013 τεστ και από αυτά τα τεστ ανιχνεύθηκαν 29 κρούσματα από τα οποία τα περισσότερα ήταν χωρίς συμπτώματα.

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό μέχρι τις 15 Ιουνίου, εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε καθολικά τεστ για όλες τις πτήσεις. Από τους εκτεταμένους αυτούς ελέγχους εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό. Αντιλαμβανόμαστε από αυτά τα μεγέθη ότι η εξέλιξη της πανδημίας κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Παραμένουμε όμως σε εγρήγορση. Ετοιμαζόμαστε τώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της».

«Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ίδιο με το περσινό», ξεκαθάρισε.

Για τα κρούσματα στην Ξάνθη: «Η ανακοίνωση των κρουσμάτων αφορούσε 4 μέρες. Για τις αφίξεις από το εξωτερικό, είναι 4 στους 5 Έλληνες από το εξωτερικό, δεν σχετίζονται με αυξημένα τουριστικά ρεύματα. Παρακολουθούμε πτήσεις από συγκεκριμένα αεροδρόμια και θα παρέμβουμε όπου χρειαστεί. Αυτό που έχει σημασία είναι να παρακολουθήσουμε και άλλες εξελίξεις στην Ξάνθη, όπως κρούσματα που θα πρέπει να νοσηλευτούν. Ανακοινώσεις πιθανόν την Πέμπτη από το υπουργείο Υγείας και το Πολιτικής Προστασίας για τα τεστ του κορωνοϊού και τι θα γίει στα νησιά.

Τα φαινόμενα χαλάρωσης είναι ένα καμπανάκι κινδύνου. Εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε στους πολίτες τις πρέπει να κάνουν και όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση. Υπήρχε επιφυλακτικότητα για το άνοιγμα του τουρισμού, τώρα βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο, ο οποίος όμως δεν πρέπει να ναρκοθετηθεί».

Για ΑΟΖ με Αλβανία και Αίγυπτο: «Βήμα βήμα και το επόμενο είναι η κύρωση. Στην πορεία θα συνεχίσουμε και με τις άλλες χώρες. Οι συζητήσεις με την Αίγυπτο διαρκούν πολλά χρόνια. Όταν θα έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε τελικό τότε θα γίνει».

Για τα πάρτι: «Δεν μπορεί κανείς να έχει πάνω από κάθε άνθρωπο κάποιον να τον επιβλέπει. Δεν θα σταματήσουμε να λέμε συνέχεια ότι πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες».

Για τα τοπικά lockdown: «Υπάρχει ολόκληρη παλέτα με το τι προβλέπεται».

Για τις δηλώσεις Ερντογάν: «Η Ελλάδα έχει ένα τρίπτυχο. Έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ότι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό το μήνυμα το στέλνουμε παντού, το στέλνουμε και στη γειτονική χώρα. Θέλουμε κανόνες γειτονικής γειτονίας, αλλά θα προασπίζουμε πάντα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».