Την αναγκαιότητα να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, επισήμανε σήμερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το κατά πόσο θα εξελιχθεί το συγκεκριμένο κανάλι θα εξαρτηθεί από τη στάση της Τουρκίας.

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στους δύο κύκλους διαλόγου που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε επίπεδο στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι είναι καλό να υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας το οποίο θα μπορεί να βοηθά για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο, συμπλήρωσε όμως ότι αυτό από μόνο του «δεν λύνει προβλήματα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι προς αυτή την κατεύθυνση ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα τον δει στο περιθώριο της συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο στις Βρυξέλες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τοποθετήθηκε επίσης και για την πρόθεση της Άγκυρας να στείλει το γεωτρύπανο «Πορθητής» -ολοκληρώνει την αποστολή του στην κυπριακή ΑΟΖ δυτικά της Πάφου στις 31 Ιουλίου- μέσα στον Αύγουστο νότια του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, τονίζοντας ότι η χώρα μας παρακολουθεί το θέμα και είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

«Παρακολουθούμε, μεριμνούμε και επεξεργαζόμαστε όλα τα ενδεχόμενα. Αναδεικνύουμε το θέμα διεθνώς. Είχα επαφές με ξένους αξιωματούχους, οι οποίοι πλέον έχουν κατανοήσει και ξέρουν ότι αυτή η πλευρά που προκαλεί είναι η Τουρκία. Θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα σε υψηλότερο επίπεδο και σε επίπεδο συστάσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Να σημειώσουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας έγιναν στο πλαίσιο της παρουσίασης του κοινωνικού έργου των Ενόπλων Δυνάμεων.