Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, αναφερόμενος στην επαναλειτουργία της αγοράς επεσήμανε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα ότι «αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει», προσθέτοντας ότι «έχουμε απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά και μάλιστα σε όλα της τα επίπεδα».

Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης η προστασία της δημόσιας υγείας

Τόνισε δε ότι πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, παράλληλα όμως και η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων «καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν περιορίζονται μόνο στο διάστημα κατά το οποίο ισχύει το lockdown».

Η ελληνική οικονομία, υπογραμμίζει ο κ. Παπαθανάσης, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον μέχρι και τη δεύτερη φάση της πανδημίας, που είναι εμφανώς σκληρότερη και πιο επώδυνη από την πρώτη, βρισκόταν σε φάση ανάταξης έναντι του δευτέρου τριμήνου.

«Δουλεύουμε εντατικά και δημιουργούμε τους μηχανισμούς έτσι ώστε πολύ γρήγορα να απορροφηθούν εμπροσθοβαρώς τα απαιτούμενα χρήματα» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός υπενθυμίζοντας ότι εκτός από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα θα διαχειριστεί επιπλέον 40 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ 21 -22 και άλλων ταμείων.

Στοίχημα για την κυβέρνηση η επίτευξη πληγμάτων «στο τέρας της γραφειοκρατίας»

Ο κ. Παπαθανάσης γνωστοποίησε επίσης τους άξονες των αλλαγών που σχεδιάζονται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για τη μεγαλύτερη δυνατόν αξιοποίηση του αναπτυξιακού νόμου από τις επιχειρήσεις.

Σημείωσε ότι το να επιτευχθούν σημαντικά πλήγματα «στο τέρας της γραφειοκρατίας» στον τομέα των επενδύσεων αποτελεί για την κυβέρνηση, αλλά και για τον ίδιο προσωπικά, ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα και αποκάλυψε ότι οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών, την αποφυγή ταυτόχρονης υποβολής πληθώρας αιτημάτων και γενικότερα στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρόνου επεξεργασίας όλων των αιτημάτων.

«Σχεδιάζουμε δράσεις ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη βιομηχανία, δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού και δράσεις συνεργατικών σχηματισμών. Κομβικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσουν τα καθεστώτα ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου, γι’αυτό και ήδη αναμορφώνουμε πολλές χρονοβόρες διαδικασίες», σημείωσε.