Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η Τουρκία -παρά τις προειδοποιήσεις και από τη Γερμανία- με απίστευτα τεχνάσματα κράτησε στον αέρα για 20 λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και διπλωματική αντιπροσωπεία.


Ο κ. Δένδιας, την Τετάρτη, μετέβη στο Ιράκ, συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, και από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, προκειμένου να συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η αποστολή, ως είθισται, είχε αιτηθεί και λάβει άδεια από τις τουρκικές Αρχές για να περάσει από τον τουρκικό εναέριο χώρο, κατά την επιστροφή στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, όπως ανέφερε ο Νίκος Μελέτης της ΕΡΤ, την ώρα που το κυβερνητικό αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από τη Μοσούλη -στα σύνορα Τουρκίας και Ιράκ- οι Τούρκοι αρνήθηκαν να δώσουν την άδεια υπερπτήσης.

Η κίνηση αυτή από τις τουρκικές Αρχές -που δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για τη στάση τους- ανάγκασε το κυβερνητικό αεροσκάφος να κάνει κύκλους για 20 λεπτά! Εντέλει, έδωσαν άδεια προκειμένου να συνεχίσει το κυβερνητικό αεροσκάφος, περνώντας, αρχικά πάνω από το Ντιγιάρμπακιρ. Το αεροσκάφος του κ. Δένδια έφτασε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Σε άλλη περίπτωση -δηλαδή αν συνεχιζόταν το «καψόνι», σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πτήση θα αντιμετώπιζε κίνδυνο, λόγω έλλειψης καυσίμων, και καθώς η συγκεκριμένη περιοχή είναι «αφιλόξενη», με λίγα διαθέσιμα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Αγκυρα. Ο «χάρτης» της τουρκικής πρόκλησης με την πορεία -και τους κύκλους- του κυβερνητικού αεροσκάφους: