Την ώρα που οι προκλητικές αξιώσεις της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζουν να οξύνονται (μόλις χθες ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει το ότι η Κρήτη έχει υφαλοκρηπίδα), η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να εκπέμψει μήνυμα σιγουριάς και απομόνωσης για τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικές οι χθεσινοβραδινές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε εκδήλωση της οργάνωσης της ΝΔ στους Αγίους Αναργύρους, όπου ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως ο Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από την Κυριακή από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε πλήττει κυρίως την Τουρκία.

«Η Ελλάδα σήμερα έχει ισχυρές συμμαχίες. Έχει εξωτερική πολιτική που ασκείται σε πολλαπλά επίπεδα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών, όχι με κούφιες κορώνες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις ,οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που αργά αλλά μεθοδικά χτίζει η πατρίδα μας. Και έχουμε την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Έχουμε, επίσης, όμως και την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα. Και ίσως αυτή η σιγουριά και αυτή η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής να προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου», ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή.

«Η δική μας πόρτα ξέρετε είναι πάντα ανοιχτή για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία. Ο διάλογος αυτός όμως θα γίνεται με βάση τους κανόνες με βάση το διεθνές δίκαιο και με βάση τη βασική παραδοχή, τη μία βασική μας διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο. Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.