«Σήμα» προς την Τουρκία ώστε να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων και των προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα έστειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Με αφορμή την επανεκκίνηση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως«όπως ξέρετε, αυτές τις μέρες ξεκινά ο διάλογος για τα ΜΟΕ. Αυτό που είπα – και είναι γνωστό – στον Τούρκο ομόλογό μου Χουλουσί Ακάρ, είναι ότι για να έχει νόημα αυτός ο διάλογος πρέπει να συνοδεύεται και από συμπεριφορές που κατατείνουν στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή.

Και αυτό εξαρτάται και από τις προθέσεις της γείτονος» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Όπως επισήμανε ο υπουργός ο διάλογος για τα ΜΟΕ θα έχει νόημα «αν επιδείξουμε όλοι τη σωστή συμπεριφορά». «Αν από τη μία συζητάμε και από την άλλη έχουμε όλα αυτά με τις υπερπτήσεις, παραβιάσεις κτλ. τότε δεν θα υπάρξει η πρόοδος» υπογράμμισε.

«Αυτό του είπα (σ.σ. του Χουλουσί Ακάρ), κατεγράφη. Χθες δεν είχαμε καμία παραβίαση στον εθνικό εναέριο χώρο. Δεν ξέρω αν ήταν σύμπτωση ή αν πείστηκε ο ομόλογός του» πρόσθεσε.

Σημείωσε πάντως πως «ο διάλογος συνεχίζεται» και «πρέπει να γίνεται ακόμα και σε περιόδους έντασης».