Σε σημερινή τηλεοπτική του παρέμβαση, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδος, Γρηγόρης Τάσιος, τόνισε πως η φετινή τουριστική χρονιά, είναι μία χρονιά που κατά την άποψή του έχει χαθεί. 


«Όσον αφορά τις πτήσεις, μπαίνουν κάποιες σιγά -σιγά, κυρίως στους μεγάλους νησιωτικούς προορισμούς, όμως κακά τα ψέματα δεν ξεπερνά ούτε το 30% του περσινού προγραμματισμού των πτήσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι όλο το παιχνίδι είναι πως δεν υπάρχει ζήτηση. Υπάρχει μία φοβία στους πελάτες, όπου και να βρίσκονται και φυσικά ο ιός ο οποίος παραμονεύει», υπογράμμισε ο κ. Τάσσιος.

Όπως είπε, «από τα 10.000 ξενοδοχεία που υπάρχουν πανελλαδικά αυτή τη στιγμή έχουν πάρει την πιστοποίηση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τη βεβαίωση πιο σωστά, περίπου τα 4.700. Μπαίνουμε στον Ιούλιο και δεν είναι ούτε τα μισά», πρόσθεσε και εκτίμησε ότι η ζημιά θα ξεπεράσει τα 10 δισ: «Τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αν κάνουμε 5 δισ., που εγώ δεν το πιστεύω. Φτάσαμε Ιούλιο, δεν ξέρουμε τι θα γίνει από Σεπτέμβριο, μόνο 600 εκατ. προλάβαμε να πάρουμε τους πρώτους 2,5 μήνες και από κει και πέρα είμαστε στο απόλυτο μηδέν. Δύσκολη εξίσωση, παγκόσμια για τον Τουρισμό και βλέπω να έχουμε διαφοροποιήσεις σε πολλά, ακόμα και στους tour operators. Δέχονται τεράστιες πιέσεις, χάνουν πάρα πολλά χρήματα. Θα έχουμε σίγουρα ανακατατάξεις τουριστικά, όχι μόνο ξενοδοχειακά».

Όσον αφορά τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, είπε: «Μετά τον διάλογο τουλάχιστον ενός μηνός, ουσιαστικά έχουμε καταλήξει στο πρόγραμμα επαναπρόσληψης, για τους εποχικά εργαζόμενους πανελλαδικά, είναι περίπου 80.000 άτομα. Το πρόγραμμα τώρα ξεκινάει. Ακόμη και κάποιος που θα προσληφθεί έστω και για μία ημέρα, που υποχρεούμαστε να τον προσλάβουμε, μπορεί να έχει το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ και στη συνέχεια, εφόσον δεν έχουμε πληρότητα, που δυστυχώς δεν έχουμε νούμερα, να είναι σε αναστολή της σύμβασης, παίρνοντας αυτό το επίδομα και κατοχυρώνοντας φυσικά τα ένσημα που θα χρειαστεί για να συνεχίσει με ταμείο ανεργίας τον χειμώνα, μέχρι τον Απρίλιο».

«Είμαστε σε πραγματικό πόλεμο, απλώς το χακί λείπει. Θα έχει παράλληλες απώλειες…», τόνισε.